Медицинско чудо! Транссексуален стана кърмачка!

Транссексуалната жена се подложила на хормонална терапия

За първи път транссексуална жена е кърмила своето осиновено дете, предаде агенция „Франс прес“, цитирана от БЛИЦ. В научната разработка, публикувана в списанието „Трансджендър хелт“, се описва случая с 30-годишната, която се родила като мъж, но се подложила на 10-годишна хормонална терапия.

Пациентката не е пожелала да й бъде направена операция на гърдите или на гениталиите. След като станало ясно, че бременната й партньорка не желае да кърми бъдещото бебе, тя потърсила медицинска помощ. Транссексуалната жена искала да поеме изцяло майчинските грижи, изтъкват лекарите от екипа в болницата „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Пациентката преминала през хормонален режим, който при предишни експерименти предизвикал производството на кърма. Лечението постигнало увеличаване на нивата на женските хормони естрадиол и прогестерон в организма.

В режима бил включен и медикаментът домперидон, потискащ гаденето. Пациентката си го набавяла от Канада, тъй като лекарството не било разрешено в САЩ. То също имало свойството да увеличава кърмата. Жената използвала и помпа за кърма три пъти дневно.

Тя следвала режима три месеца и половина преди раждането на детето. След това кърмила новороденото в продължение на шест седмици. Растежът на кърмачето и неговите хранителни навици се оказали в нормата в този период.

Американските учените все пак изтъкват, че трябва да бъдат направени допълнителни проучвания, за да се установи дали подобно майчино мляко е достатъчно хранително и безопасно за кърмачето.

Снимка: independent.co.uk

Подобни статии

Top