Медиците от МБАЛ „Св. Мина“ излизат на протест пред РЗОК, искат завишаване на лимитите

Персоналът на лечебното заведение е готов да блокира булеварди и офиса на Здравната каса под тепетата

Медиците от МБАЛ „Св. Мина“ ще излязат на протест пред офиса на Здравната каса в Пловдив, ако до седмица не бъдат завишени лимитите на лечебното заведение с близо 150 000 лв. месечно. Работещите в общинската болница настояват лимитите, наложени от касата за извършваните от тях дейности по клинични пътеки да бъдат увеличени от 300 000 лв. месечно на  420 000 до 450 000 лв. на месец.

Ако това не стане има опасност болницата да изпадне в несъстоятелност, тъй като при сегашната ситуация няма как да погасява кредитите и задълженията си или да излезе на печалба, поясни днес управителят на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров.

„Лимитът от 300 000 лв., който можем да заработваме в момента месечно, е колкото бюджетът на едно средно голямо отделение в една държавна болница или частна болница.  300 души е персоналът на МБАЛ „Св. Мина“ и те имат право да заработват само тази месечна сума. 30 души в една частна болница обаче, също заработват 300 000 лв. месечно. Това е несправедливо“, възмутен е проф. Петров. По думите му с  тези пари той може да изплаща заплатите на персонала, но нищо друго – нито лекарства и издръжка, нито задължения по кредити.

Той даде пример и с  бюджета на УМБАЛ „Св. Георги“, която била 7 пъти по-голяма от бившата Първа градска, но разполага с 35 пъти по-голям бюджет.

„Ние не искаме пари и заем, а правото да работим и да не ни се пречи“, категоричен беше управителят на лечебното заведение. Той благодари на общината за бързата реакция, благодарение на която запорът, наложен миналия четвъртък върху сметките на болницата, е вдигнат още в петък по обяд. На утрешното заседание на Общинския съвет ще бъдат гласувани 270 000 лв. безлихвен заем, за да се погаси задължение на лечебното заведение от 2012 година, което с лихвите възлиза на 265 000 лв.

Премахнат е запора върху сметките на МБАЛ „Св. Мина“

Проф. Петров съобщи още, че общината е увеличила капитала на болницата с 2 млн. лв. Парите са от отпускани преди години безлихвени заеми, но вместо да се връщат, с тези пари е увеличен капитала на търговското дружество.

1 2

Подобни статии

Top