Медиците в ясли, градини и училища със служебен отпуск до края на извънредното положение

Сестрите и фелдшерите масово са изчерпали личния си отпуск заради COVID кризата

Медицинските работници в яслите, детските градини и училищата ще ползват служебен, а не платен отпуск за времето на извънредното положение. Това съобщи лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев. По думите му на национално ниво е подписано допълнително браншово споразумение към Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”, което е подписано от здравния министър д-р Кирил Ананиев на 7 април.

Според споразумението следва да се анулира ползваният от здравните работници в системата на детското и училищно здравеопазване платен личен отпуск от датата на подписване на анекса и да им се разреши служебен отпуск.

Съгласно отрасловото споразумение в отрасъл „Здравеопазване“ в Община Пловдив, приетите по нормативен път по-благоприятни клаузи влизат в сила автоматично, без да е необходимо  Отрасловото споразумение да бъде изменяно или допълвано, обяснява Кръстев в писмо, изпратено до шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Според Кръстев медиците в системата на детското и училищно здравеопазване са изчерпали личчните си отпуски от обявяване на извънредното положение на 13 март. Това е наложило и подписването на допълнителното споразумение на национално ниво. Най-вероятно ако извънредното положение бъде удължено, ще се проведат нови преговори.

Пловдивският лидер на „Подкрепа“ уточни, че анексът важи за всички работещи в системата на детското и училищно здравеопазване, а не само за здравните работници – млечни кухни и т.н.

Подобни статии

10 Коментара

 1. Даниела Вълкановс написа:

  Това споразумение важи ли за цялата страна?

  • DC NewsDC News написа:

   Предполагам. Но ако искате повече информация, обадете се на телефон 0877770315 – Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа“ в Пловдив.

 2. Жени написа:

  Защо само за медиците? В градините има и готвачите ,и учители и лелички? ТЕ НЕ СА ЛИ ИЗХАРЧИЛИ ОТПУСКАТА СИ?

  • DC NewsDC News написа:

   Здравейте, изпратиха ни преди малко на пощите допълнение, добавила съм го в същата статия. Да, важи и за останалите работещи в училищното и детското здравеопазване. За учителите – не мога да кажа. Но за повече информация, звъннете на този телефон 0877770315 – Атанас Кръстев, лидер на КТ „Подкрепа“ в Пловдив.

 3. Люби написа:

  А майките които трябва да си гледат децата, същите те не ходят на градина и училище. Никой не помисли като ги разпусната тези деца, как ще ги гледаме, неплатения отпуск не е решение защото няма да можем да ги храним и учим, но пак се действа на парче само за определена група хора. И не може да оставим децата сами да се оправят защото са малки.

 4. Лили написа:

  Да и аз това се питам. САМО ТЕ ЛИ СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЕЦАТА, А ЗА ДРУГИТЕ КАКВО. НИЕ ПОМОЩНИК ВЪЗПИТАТЕЛИТА ОТНАСЯМЕ ЦЯЛАТА РАБОТА, НОООО ЗА НАС КРЕДИТИ😡

 5. Нина Костадинова написа:

  Това споразумение освен, че противопостява гилдиите, не е обмислено добре! Не само медицинския персонал, но по-голяма част от персонала в детските градини и ясли ще остане без платен отпуск.Извършвайки услуга на медицинския персонал, помислихте ли за децата, които след карантината и цяло лято могат да останат без медицински лица в учрежденията, защото същите ще си ползват платения отпуск?

 6. Анет Николова написа:

  Защо никъде, по никакъв повод за работещите в детски ясли, не се споменава длъжността „детегледач“. За тях няма увеличаване на заплати, няма увеличаване на отпуски, няма подобряване на условия на труд. С две думи все едно, че не съществуват в тази сфера. А това са служители, които се занимават с децата много повече от медицинските сестри в някои детски заведения, да не кажа във всички. Хората остават с впечатление, че в детските ясли за децата се грижат са медицински сестри, А ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА.

Top