Менда Стоянова: Стимулираме собствениците на по-екологични коли, а не на таралясници (СНИМКИ)

Юбилейното десето издание на фестивала Дефиле на младото вино започна днес

„Промяната в Закона за местните данъци и такси не цели вдигане на данъците, а да се въведе компонент, който ще се отрази върху размера на данъка и ще стимулира купуването на по-екологични коли, а не на стари таралясници“. Това каза при откриването на тазгодишното Дефиле на младото вино председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Според Стоянова собствениците на автомобили, чийто сертификат е Евро 4 и които са произведени след 2005 г. ще плащат с 20% по-нисък данък, отколкото останалите.

„Наистина, ще има и двойно увеличение, но от 26 на 40 лева. Ако 2 лева месечно е наказание, тогава ще е наказание за хората“, допълни Стоянова.

Според нея предпочитанието към екологични коли ще доведе до подобряване качеството на въздуха в Пловдив, който е сред градовете с най-мръсен въздух у нас.

По думите на шефката на бюджетната комисия в парламента минималната работна заплата е нараснала с 8% до 10% през последните години. „Движим се много бавно, но посоката е правилна“, подчерта тя.

С традиционното Дионисиево шествие по Главната и тържествена церемония пред бариерата в Стария град бе открито юбилейното десето Дефиле на младото вино. Тридневната винена фиеста ще събере 36 винопроизводители от цялата страна и над 10 майстори на традиционната местна кухня. По традиция празника се случва  в последния уикенд на месец ноември. Своята продукция те ще представят в неповторимата атмосфера на къщите  в Стария град.

На откриването днес освен Менда Стоянова, присъстваха също председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-областният управител Димитър Керин и зам.-кметът по култура Александър Държиков.

Подобни статии

Top