Ясли, градини и начални училища отварят на 4.01., останалите мерки остават до 31 януари

Отварят и ресторантите към хотелите, но при строги условия и вечерен час

Като министър на здравеопазването не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим. Това заяви по повод удължаване на противоепидемичните мерки до края на януари здравният министър Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на Кабинета и Националния оперативен щаб, предаде репортер на DCnews.bg.

По думите му философията на най-важните от мерките е следната:

нощните заведения, игрални зали и казина остават затворени до 31 януари;

ресторантите и спортните зали остават затворени до 31 януари;

търговските центрове тип МОЛ остават затворени с изключение на институциите, които работят в тях;

до 31 януари продължава забрана за събития, конференции и конгреси;

организирани пътувания с групи остават забранени, индивидуалните, обаче, не.

Отварят:

Ресторантите в хотелите ще работят при условия, че на обекта е съставен график за закуска, обяд и вечеря, който да гарантира смени при часовете на хранене, да се гарантира отстояние и да работят при заетост не повече от 50 %. Ще има вечерен час, който е не по-късно до 22 часа. Мярката влиза в сила от 22 декември в 00, 00 часа.

Детските градини, ясли и училищата от 1 до 4 клас отварят след ваканцията – или на 4 януари.

От 1 януари ще отворят музеи, галерии, кина (макар за кината все още да няма консенсус) при заетост на местата при 30%.

Това са мерките, които са консенсусни и итаме, че ще продължат да дават ефекта, който търсим, подчерта здравният министър.

Отварянето се базира на диференциран подход към различните възрастови групи, на базата на проучвания е доказано, че децата в по-малка възраст пренасят заразата в по-малка степен и по-малко допринасят до усложняване, за тях е по-трудно обучението в електронна среда, не е и желателно твърде продължителен досег с електронни устройства, коментира на свой ред образователният министър Красимир Вълчев. По думите му ще бъде препоръчано да няма дейности по интереси, а родителите ще имат възможост – ако решат, да оставят децата си вкъщи, подавайки заявления за обучение в електронна среда. В момента има над 1000 такива.

За учениците от 5 – 12 клас нагласата е да останат онлайн поне още една седмица след ваканцията.

Пълната заповед предстои да бъде разписана от министерството на здравеопазването, в нея подробно ще бъдат описани всички точки и условия.

Подобни статии

Top