Мерят безплатно кръвната захар в Панаира - DC news

Мерят безплатно кръвната захар в Панаира

Безплатното измерване на кръвна захар и кислородна сатурация от НАДМХД е в рамките на ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022

За 15-та поредна година Националната асоциация на децата и младите хора с диабет инициира измерване на кръвна захар в рамките на „Винария“ и „Фудтех“. Партньор е Международен панаир Пловдив, който споделя грижата за здравето на хората и превенцията на заболяването.

За първи път тази година на своя щанд в Града виното и деликатесите НАДМХД извършва и безплатно измерване на кислородна сатурация.

„Причината е пандемията и ситуацията, в която се оказваме последните 2 години. Това е показател, който е важен за здравословното състояние на всеки един от нас. През последните месеци много от хората, прекарали SARS-CoV-2 твърдят, че имат задух и умора при физическо натоварване. Тези симптоми са характерни за рядкото белодробно заболяване – пулмонална хипертония, но от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония напомнят, че до момента липсват научни доказателства, които да потвърждават случаи на заболели, вследствие на прекарана инфекция от COVID-19”, коментира председателят на НАДМХД Елисавета Котова. Тя поясни, че е важно  преболедувалите вируса да продължат да спазват необходимите превантивни мерки, да спазват дистанция, поддържане на висока хигиена, носене на маска и редовно проветряване на закритите пространства.

„Изключително сме доволни от присъствието си на изложбите „Винария“ и „Фудтех“, защото много посетители и изложители се спират на щанда ни, като измерват кръвната си захар. От тях има хора, които никога не са изследвали тези стойности и при нас установяват, че имат завишено ниво“, коментира Елисавета Котова.

Провеждат се и консултации за начина на хранене

Тя допълни, че на място провеждат консултации, свързани с начина на хранене и кои продукти могат да бъдат приемани, за да балансираме теглото си. През първите 2 дни на изложенията в панаира през щанда са минали над 100 души. Част от тях са показали добри резултати.

„Дори и след хранене стойностите им бяха до 6 милимола, при допустими до 8. Оказва се, че хората добре контролират нивата на кръвна захар. Някои от тях бяха и с диабет и резултатите от измерванията им установиха, че успешно балансират показателите дори и след хранене“, посочи Елисавета Котова. И поясни, че процент от участвалите в подобно измерване през годините хора показват завишени стойности на кръвна захар.

„Основна причина за това е, че хората не обръщат внимание на здравословното си състояние. Диабет тип 2 не хапе, не се усеща, докато не се направи изследване кръвната захар. Нашият апел към всички хора е независимо дали имат констатиран диабет да правят всяка година поне веднъж изследване на кръвната захар при профилактичните си прегледи, защото когато се взимат мерки навреме, могат да контролират и няма да имат проблеми със здравето си в бъдеще“, посочи Елисавета Котова.

И тази година Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организира конференция, на която ще бъдат обсъждани актуални въпроси, свързани със здравословния начин на живот. Темата е „Храненето – основен фактор за здравето. Как да се храним по време на COVID-19, за да подсилим имунитета си? Как да вкараме тялото отново във форма? Митове и истини за храненето при захарен диабет“. Лектори ще бъдат водещи експерти в сферата на диететиката и ендокринологията. Конференцията ще се проведе на 12.03.2022 г. от 14.00 часа в конферентната зала на 10 палата на Международен панаир Пловдив.

Подобни статии

Top