Мерят кръвната захар в 300 аптеки

Броят на заболелите от диабет нараства драстично

В цялата страна започва кампания, в която граждани ще могат да си мерят безплатно кръвната захар, пише zdrave.net. Фармацевтите в 300 аптеки са обучени от специалисти ендокринолози и ще предоставят услугата на желаещите да проверят своето здравословно състояние.

Освен кръвната захар хората ще могат да премерят теглото си, кръвното налягане, както и да получат съвети как да се справят с диабета си. Те могат да попитат за кетозното състояние, диабетната ретинопатия, бъбречната недостатъчност, деменцията и диабетното стъпало. Това са заболявания, които са присъщи за диабет тип 2.

Задачата, която си поставя кампанията,

е да се повиши здравната култура на българите и да са информирани за опасностите, до които могат да доведат липсата на контрол и неспазването на правилния режим на хранене. Фармацевтите ще запознаят гражданите и с подводните камъни, които крие инсулиновата резистентност.

Диабетът е сред социално значимите заболявания в България и в света. Броят на заболелите и страдащи от инсулинова резистентност, предиабет и съпътстващите ги заболявания се увеличи драстично през последните години, а възрастовата граница намалява все повече.

Подобни статии

Top