Местят дневния център за деца с увреждания напролет, общината дава още пари за ремонт на дом „Таньо войвода“

Дневният център за деца с увреждания се мести в новия си дом официално през пролетта на следващата година.

Реконструкцията на сградата на закрития дом „Таньо войвода“, където ще се помещава социалната институция  вече приключи. Вложената сума е в размер на 100 хиляди лева, а средствата са осигурени по ОП  „Региони в растеж“.

Центърът ще бъде разположен на целия първи етаж на бившия детски дом. Пространството стана мултифункционално, обособиха се няколко отделни помещениякоето дава възможност там да се обособят  кабинети за специалисти, зали за групови и индивидуални занимания, помещения за почивка,  коментира кметът на града д-р Емил Караиванов.

Достъпът до социалната институция ще е от страната на улица „Рилска“, а специална рампа ще бъде в помощ на деца с физически увреждания и ще компенсира денивелацията в двора.

Поръчано е и специализираното оборудване, необходимо за рехабилитацията на малките потребители на услугата.

По-голямата площ дава възможност там да бъдат разположени различни уреди и специални игри, които ще осигурят подобряване на състоянието на децата.

В момента Дневният център за деца с увреждания работи с капацитет от 30 деца, въпреки, че на територията на Общината нужда от подобна институция имат над 200 младежи.

Затова вече няколко години ръководството настоява да получи целия първи етаж на Дом „Таньо войвода”, за да разшири дейността си. От създаването си досега Центърът се намира в сграда на площад „Бански” в Асеновград.

Мястото е с площ малко над 100 квадрата, което  не е достатъчно да бъдат обособени отделни кабинети за екипа от логопед, психолог и кинезетерапевт. Децата се обучават в едно общо помещение, без занималня и стаи за отдих.

От догодина започва и ремонт на втория етаж на сградата. За него община Асеновград ще задели 100 хиляди лева бюджетни средства. Целта е бившият детски дом да се превърне в социален комплекс, в който да бъде изграден и Дневен център за младежи,  в който те да бъдат обгрижвани и след пълнолетие.

 

 

 

Подобни статии

Top