Местят станимашката винария на 1 февруари, отпадат част от ритуалите

Тази година Празникът на виното ще протече по необичаен начин.

Поради усложнената епидемиологична обстановка традиционният за Асеновград конкурс „Най-добро домашно вино“ се мести с ден по-късно. По традиция в дните преди Трифоновден в града се лее руйно вино, ухае на станимашки сармички и се вият празнични хора.

Празникът ще се състои единствено на 1 февруари, когато е  денят на Свети Трифон. Тогава ще бъдат наградени най-добрите винопроизводители, участници в тазгодишната „Винария 2021“. За първи път денят ще премине без традиционното шествие от паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Света Богородица-Рибната“. Няма да  бъде изпълнен и ритуалът „Вино от чешма“, който се прави от близо 30 години.

Тържествената церемония ще започне точно в 10:30 ч. пред паметника на Чорбаджака на улица „6-ти януари“ в Асеновград.

Общо подадените проби за винения конкурс в Асеновград са 63. От всички тях, 16 са от типичния за Асеновград мавруд. Други три вина са произведени от каберне совиньон, като едно от тях е пелин. Две са от рубин, едно от които е розе. От совиньон блан има една проба, от тамянка – две, от булгар – една. В състезанието се е включил и един производител на бяло вино, направено от мавруд. Жените са шест на брой, а мъжете – 57.

Участниците, които са се включили тази година в конкурса на община Асеновград за „Най-добро домашно вино“, са не само местни жители. Проби за оценяване са подали и производители от Пловдив, Куклен, Хасково, и селата Крумово, Тополово, Нови Извор, Избеглии и Брани поле.

 

 

Подобни статии

Top