Между 40 и 49 години е групата с най-много зарезени с COVID-19 у нас

174 са заразените с COVID-19 у нас.

За последната нощ са регистрирани нови 11 случаи, повечето от тях са в София. Няма нови градове, в които да е установен коронавирусът.

С новите 8 случая от тази сутрин, заразените с коронавирус през последното денонощие стават 32.

Началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски представи статистика за процента на заразените по възраст. От всички тези 171 заболени само 24 са на възраст над 60 години.

Данните на Националния оперативен щаб показват, че у нас най-голям е броят на заразените с коронавирус на възраст между 40 и 49 години. Те са 29% от всички случаи, докато по-възрастните са 17%.

„Напълно отговаря на това че младите хора са заразени. По-леко боледуват, но разнасят заразата“. Според проф. д-р Мутафчийски, ако мерките срещу разпространение на заразата се спазват, биха дали резултат. Но има готовност и за по-строги предложения.

“ В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията от град в град. Не само от област в област, а от град в град. Създадоха се чисти коридори за възрастните хора, за да не попаднат в тази група на заразените от по-млади хора, които иначе се чувстват добре и дори не подозират, че са заразени. Още веднъж горещо препоръчваме това нещо да се спазва! Те да пазаруват между 8:30 и 10:30 и да не се разхождат излишно след това!

Началникът на Националния оперативен щаб коментира и това, че богослуженията в храмовете и неделните училища продължават.

“ Ние отправяме през цялото време вербални послания към Светия Синод, но ще поискаме официална среща с техни представители в понеделник, за да може да отправим и лични послания в тази посока. Надявам се за зрялост в цялата наша православна църква“.

Тази сутрин беше разпределено и лекарство за болнично лечение на заразените с коронавирус, което е постъпило като дарение.

Подобни статии

Top