Международен ден на хората със Синдром на Даун - DC news

Международен ден на хората със Синдром на Даун

21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун

Двадесет и първото число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Международният ден на хората със Синдром на Даун е ден за подкрепа от страна на всички нас – родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия.

Денят – двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун.

Много често родителите на тези деца са “съветвани” от лекарите да се откажат от тях, защото няма надежда за развитието им в България. Това е една тежка присъда, от която родителите дълго време не могат да се отърсят и да продължат напред.

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата.

Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

Деца със синдрома на Даун се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони. При Тризомия 21 няма никакво значение възрастта на родителите, начинът им на живот, здравето, както и цветът на кожата. Винаги и навсякъде един на седемстотин ще страда от синдрома на Даун.

По-рано хората смятаха, че наличието на този синдром е съпроводено със сериозна умствена изостаналост. Но в наши дни  стана ясно че това съвсем не е така. Хората със Синдром на Даун имат сериозен потенциал и могат да научат много.

На днешния Международен ден на хората със Синдром на Даун, нека да ги подкрепим, като научим повече за това състояние и болката на семействата, които се сблъскват с тази диагноза. Те са сред нас и ние можем да ги подкрепим не само с топлина и приемане, но и с вяра в техните възможности и бъдеще.

Хората със синдром на Даун често са наричани „слънчеви“, заради традиционно обичливия си и спокоен нрав. Подкрепата и толерантността си към хората със Синдром на Даун днес ще покажем, като обуем шарени чорапи.

Подобни статии

Top