Международна награда за млад учен от УХТ - DC news

Международна награда за млад учен от УХТ

По-интелигентна и по-опростена верига за създаване добавена стойност на плодовете и зеленчуците: как да се случи?

Главен асистент Рада Динкова от Университета по хранителни технологии бе отличена на международно виртуално събитие.  На него бяха представени концепции и прототипи на продукти с потенциал да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото. Преподавателят от УХТ беше част от All in a NUT shell, изцяло женски екип, който получи първо място в EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon. За награда участничките представиха своя проект на Maker Faire Rome 2020 (10-13 декември), най-голямото изложение за производство, иновации и творчество в Европа, което събра над 100 000 участници.

Динкова участва в разработката заедно с Engelinda Janse van Rensburg (мениджър по качеството в Ceres Fruit Processors Ltd – Южна Африка), Begüm ÖNAL (постдокторант в AZTI – Турция), Faiza Wahab (администратор и финансов служител в Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – Пакистан) и Marta Szumiata (хранителен технолог – Полша).

Проектът, съфинансиран от Университета във Варшава и EIT Food и ръководен от Университета в Кеймбридж, дава възможност на предприемачите от агро-хранителния сектор да изследват, и развиват нови бизнес идеи и продуктови концепции, които биха могли да помогнат приема на плодове и зеленчуци да стане по-устойчив не само по време на COVID-19, но и при бъдещи смущения на пазара – климатични промени и други пандемии.

MAKEathon е международно събитие, което събра над 30 участници от 21 държави с различен произход. То се проведе онлайн във Варшавския университет. По време на MAKEathon шест екипа работиха по концепции и прототипи на продукти, които имат потенциала да облекчат различни проблеми с мащабно въздействие върху обществото, осигурено от няколко играчи от сектора на плодовете и зеленчуците, които са в основата на това по-широко предизвикателство.

За EIT Food

EIT Food е една от най-големите и най-въздействащи инициативи, свързани с храните в световен мащаб. Като част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT), EIT Food свързва партньори от водещи фирми, университети и изследователски центрове в цяла Европа. Този ориентиран към хората интелигентен трансформатор на европейската хранителна система може да бъде фактор за доверието на потребителите и тяхното здраве.

EIT Food иска да трансформира европейската хранителна система, като я направи по-добра за здравето на хората и по-добра за околната среда. EIT Food е общоевропейско партньорство, предназначено да даде възможност на иноватори, предприемачи и студенти да разработят решения от световна класа за предизвикателствата в областта на храните, да ускорят иновациите, да създадат работни места и да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб, EIT Food иска Европа да поведе глобална революция в иновациите и производството на храни, да подобри храненето и да направи хранителните системи по-ефективни от към ресурси, сигурни, прозрачни и надеждни. Подкрепата за предприемачески таланти и стартиращи предприятия принадлежи към ключовите стратегически насоки на EIT Food и се осъществява чрез портфолио от инструменти, предлагани за бенефициенти на различни нива, разнообразни нужди и видове технологии.

1 2

Подобни статии

Top