Международна продукция на „Тоска“ е поредната премиера в OPERA OPEN на Античния театър

Хосе Кура и Карлос Алмагер си партират в постановката на Урсула Хорнер

Опера Пловдив представя премиера на спектакъла с международно участие „Тоска“ от Пучини на 17 юли на Античния театър от 21 часа. Любимите солисти на публиката на OPERA OPEN 2019 се завръщат в Пловдив, за да си партнират в премиерната постановка на режисьора Урсула Хорнер (Австрия).

Две големи оперни имена – Хосе Кура (Аржентина) и Карлос Алмагер (Мексико), застават един срещу друг за сърцето на Флория Тоска (Таня Иванова) в един разказ за ревност, страст, убийство и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от експресивния диригент с международно признание Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия). Хормайстор е Драгомир Йосифов, а концертмайстор Виеслав Новак.

През последните 30 години Хосе Кура e изпълнявал ролята на Каварадоси с едни от най-големите оперни имена като сценични партньори, а Карлос Алмагер е пял партията на Скарпия на пет континента – в страни като Япония, Австралия, Австрия, Италия, Южна Корея, Мексико, Москва.

Любопитно е, че за двамата солисти последната изява в оперен спектакъл преди Ковид пандемията е заедно именно в „Тоска“ и сега те отново се събират на сцената на Античния театър. Останалите роли се изпълняват от Александър Носиков, Борис Кучков, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев и Васил Игов. В постановката участват и деца от Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова.

Режисьорът Урсула Хорнер разглежда сюжета на операта като политическа драма, в която намира аналогии с днешното време. Помага й като метафора огромният паднал ангел на сцената на Античния театър, който има основна роля в сценографското решение на Мария Ветероска. Той е визуализация на разлагащите се етични ценности на обществото в историята на операта „Тоска“.

„Колкото по-близо е тъжният ангел до земята и хората, толкова повече той губи тялото си и неговата доброта се превръща в скръб за съдбата на човечеството във време на война, алчност, гордост и смърт“, коментира Ветероска. Постановъчният екип се допълва от художникът на костюмите Мария Пупучевска и художникът на осветление Васко Лисичов от Северна Македония.

Втората премиера на „Тоска“ ще бъде на 24 август, когато централните роли ще се изпълнят от Иван Момиров и Кирил Манолов, а диригент ще бъде Лучано Ди Мартино.

Опера Пловдив умишлено селектира в програмата на OPERA OPEN 2021 два поредни премиерни спектакъла – „Тоска“ и „Дон Жуан“, в които международни артисти подхождат към произведенията през призмата на актуалната тема за насилието и придобилото популярност движение „Ме Too”.

За тенорът Хосе Кура няма нищо ново под слънцето и случващото се с Тоска в операта е ясен пример за същината на „Ме Тоо“ още преди два века. Режисьорът на „Дон Жуан“ Михал Знаниецки изгражда цялата си концепция на базата на идеите в движението срещу насилието над жените. Според него самият Моцарт е предсказал в операта си съвременния баланс в обществото, в който жените ще са водачи.

Целта на селекцията в OPERA OPEN е чрез изкуството да се отправи предупреждение към обществото – „червена лампа“ за остри социални проблеми, както и да се подскажат решения за справяне с тях, които са закодирани в произведенията.

OPERA OPEN 2021 e част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Top