Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин - DC news

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че заповедите за арест са безсмислени

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Съдът твърди, че той е отговорен за военни престъпления, включително незаконно депортиране на деца от Украйна в Русия.

Според МНС престъпленията в Украйна са извършени поне от 24 февруари 2022 г., когато Русия е започнала пълномащабното си нахлуване. Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

По данни на Международния съд руският лидер не е упражнил и правото си да спре други, които са депортирали деца.

Заповед за арест има и за Мария Алексеевна Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

Съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди, но впоследствие са решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че заповедите за арест са безсмислени.

„Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително от правна гледна точка“, посочи Захарова.

Въпреки заповедта срещу Путин и Лвова-Белова, МНС няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, което създава съда. Русия не е страна по това споразумение.

Кремъл заяви, че заповедта за арест за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд (МНС) в Хага срещу руския президент Владимир Путин, е възмутителна, но безсмислена по отношение на Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия намира самите въпроси, повдигнати от МНС, за „възмутителни и неприемливи“, но отбеляза, че Русия, подобно на много други страни, не признава юрисдикцията на МНС: „И съответно всякакви решения от този род са нищожни за Руската федерация от гледна точка на закона“.

Запитан дали сега Путин се страхува да пътува до страни, които са признали МНС и следователно могат да се опитат да го арестуват, Песков каза пред репортери: „Нямам какво да добавя по тази тема. Това е всичко, което искаме да кажем“.

Мария Лвова-Белова, руският комисар по правата на детето, също беше обвинена от МНС във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна.

„Страхотно е, че международната общност оцени тази работа в помощ на децата на нашата страна, че не ги оставяме във военни зони, че ги извеждаме, че създаваме добри условия за тях, че ги обграждаме с любов“, каза тя пред журналисти, според руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Източник: DarikNews.bg

Подобни статии

Top