Междусъседска свада край Белащица провокира сесия в Община „Родопи”

Извънредна сесия

се състоя днес в Община „Родопи“ по искане на общинските съветници от ФОРОР, които се базират на материал отпреди месец, излъчен в предаването Господари на ефира. В залата на общинския съвет на „Родопи“ кметът инж. Пламен Спасов обясни на присъстващите политици, граждани и представители на медиите как администрацията на Община „Родопи“ се е оказала потърпевша страна в междусъседската свада край село Белащица.

В кратко резюме кметът на Община „Родопи” точка по точка отговори на въпросите на живущи в близост до хотелския комплекс на д-р Невен Енчев. Съседите на д-р Енчев твърдят, че са подложени на шумов тормоз заради празненства, които се организират в хотелския комплекс.

Проверка показва, че в Община „Родопи” има само един подаден сигнал  за силна музика, под който са се подписали 20 души. Кметът обясни, че когато се касае за оплакване от локален източник на шум, съгласно чл. 17 от ЗЗШОС министърът на здравеопазването, директорите на регионалните здравни инспекции и държавните инспектори осъществяват контрол върху шума в околната среда, по ред определен със Закона за здравето.

Тоест, ако в Община „Родопи“ дойде замерване от РЗИ, то тогава администрацията трябва да вземе нужните мерки и да наложи санкция.

Всички съседи

на д-р Невен Енчев преди време са се подписали, че са съгласни с инвестиционните му намерения. Документацията е минала е през многобройни проверки, включително от ДНСК и РДНСК, а строителството става не в регулацията на селото, а на земеделски земи, където са и имотите на съседите с променен ПУП, включително за тях самите. Д-р Невен Енчев, както и съседите му, които имат къщи в местността, са извървели цялата процедура, която включва и издаване на разрешителни от РИОСВ, РЗИ, ВиК и Енергоразпределение.

В най-кратък срок, ще се реши проблемът с ямата за обратни води, като се изгради пречиствателна станция. „Самият инвеститор вече работи по този проект“, заяви кметът на Община „Родопи“. Инж. Пламен Спасов подчерта, че няма специално отношение към д-р Невен Енчев и определи като неверни обвиненията, че Община „Родопи“ е упражнявала натиск върху който и да е жител на село Белащица.

От своя страна д-р Невен Енчев е изпратил общо 6 жалби до РДНСК, в които описва нередности, които е констатирал в имотите на съседите си. „РДНСК ни задължи да направим проверки и ние ги извършихме”, заяви кметът на Община „Родопи” и призова всички да спазват законите.

Подобни статии

Top