Microsoft сложи край на поддръжката на Windows Vista

Microsoft сложи край на поддръжката на Windows Vista. Това е една от най-малко харесваните версии на операционната система, макар и да е доста важна в нейната история.

Windows Vista беше първият опит на Microsoft да промени коренно интерфейса на операционната система. Преди нея Windows XP внесе промени в цветовете, но Vista имаше по-големи амбиции с полупрозрачен дизайн, промени в Start менюто и много други графични новости, които останаха пренебрегнати. Освен това Microsoft искаше да въведе и нова файлова система, пише vesti.bg.

Оказа се обаче, че софтуерният гигант е надскочил възможностите си. Разработката на Vista бе изпълнена с трудности, които се отразиха и на крайния продукт. Всичките графични промени направиха Vista доста „тежка“ и „гладна“ за системни ресурси.

Това правеше работата с платформата доста бавна и изнервяща. Подобен ефект имаха и други промени в сигурността, като постоянните предупреждения на Windows, че дадени действия може да са рискови за сигурността, както и ограниченията за Blu-ray дискове.

Като цяло Vista бе запомнена с лошо от масовия потребител, който се върна на Windows XP. Спомените от Vista бяха толкова лоши, че и до днес има хора, които смятат XP за най-добрата версия на Windows някога и не искат да използват дори Windows 7 или Windows 10. Но Vista даде и доста полезни новости, които са налични и днес.

Сред тях е подобреният интерфейс за търсене на файлове, променената и подобрена структура на Start менюто, графичната среда на интерфейса. Въпреки недоволството на потребителите и слабия интерес, Microsoft продължи да се грижи за Vista повече от 10 години.

Краят на поддръжката означава, че повече за тази операционна система няма да има обновления, които да коригират дори сериозни пропуски в сигурността. Затова се препоръчва на потребителите, които я използват, да преминат към някоя от по-новите версии на Windows.

Подобни статии

Top