Милчо Левиев се отказа от званието „Почетен гражданин на Пловдив“

Не бил поканен на откриването на ЕСК, не го уважили и за 80-годишния му юбилей

Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. Това съобщава музикантът в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и „всички, до които това писмо се отнася“, като изразява обидата си от общинската администрация, пише Радио Пловдив.

Сред причините да се откаже от почетната титла, Левиев изтъква: „След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. 

Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за ЕСК в борбата със София и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей.

„Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев.

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев, като подчертаха, че това е негово лично решение и „отличието се дава за заслуги, а не за очаквани привилегии“. 

От общинската администрация припомниха, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите.

„Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образование Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв.“, подчертаха от община Пловдив.  

1 2

Подобни статии

Top