Минеков разгледа Златния град край с. Васил Левски (ВИДЕО) - DC news

Минеков разгледа Златния град край с. Васил Левски (ВИДЕО)

Заради артефактите, открити до момента, се предполага, че това е най-ранната столица на одрисите

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков и заместникът му доц. Пламен Славов разгледаха археологическите разкопки край карловското село Васил Левски. От една седмица екип на пловдивския Археологически музей възстанови работата си на обекта с помощта на 27 хиляди лева от държавата и около 15 хиляди от община Карлово. В момента се разкрива сектор от крепостната стена на Тракийския градски център от 6-5 век преди Христа.

Той се сочи като най-стария в България и в публичното пространство стана известен като Златният град. Директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов разказа, че покривът е покрит с коринтски тип керемиди, които са огромни. Допълнително са покрити и с т. нар. „котешко злато“ – съединение, което се добива от района на самото селище.

Заради артефактите, открити до момента, се предполага, че това е най-ранната столица на одрисите. За да се потвърди, обаче, е нужна доста работа в следващите 3 години, за което ще е нужно държавно финансиране.

Проф. Велислав Минеков коментира, че става дума за изключително научно събитие и тази находка ще продължи да бъде разработвана с помощта на доц. Кисьов. Той пое ангажимента Министерство на културата да продължи да подкрепя този археологически обект.

От началото на тази година археологическият обект е със статут на Национален паметник на културата. Пътят до него обаче се нуждае от ремонт, за който се очаква помощ от община Карлово.

Заместник-министърът на културата доц.Пламен Славов заяви, че от следващото лято студентите от Пловдивския университет със специалности археология, история и други специалности могат да провеждат практиките по археология, след провеждане разговори и обсъждания на доц. Кисьов с катедрата по история и археология.

На събитието присъстваха и заместник ресорният – кмет на общината Антон Минев, и секретарят на общината Стефан Стефанов.

Източник, снимка и видео: ПБ Новинар

Подобни статии

Top