Министър Ангелкова: Готвим се за активен сезон от 1 юли

Ангелкова призова българите да изберат България това лято

„Предстои активен летен сезон от 1 юли, надявам се това да се случи“, обяви по време на брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й в  момента туризмът буквално не работи и  е затворен.

„Разработили сме планове, допълнително ще ги представим на Националния оперативен щаб за одобрение. Целта е заедно и с общи усилия да преодолеем тази ситуация. Това, което разработваме в момента е свързано с това, кога би могло да се отворят поетапно откритите площи на ресторанти и заведения, малките хотелчета, както спомена премиерът. Мислим, кога би могло да стартират и големите комплекси. И всичко това при спазване на правилата“, подчерта Ангелкова.

„Това, което сме предложили като мерки, е свързано с ваучерите за туризъм по отношение на българите и стимулиране на вътрешния пазар. Разработили сме кризисна програма. На първо място там е вътрешният пазар и отново призовавам да се избере България и българското Черноморие, както и всички прекрасни кътчета в страната. Това ще подпомогне нашия сектор, затова благодаря на всеки, който избере България“, посочи министърът на туризма.

Няма да може да се разчита на чужди туристи

Тя призна, че това лято надали ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи, затова ще се заложи повече на вътрешния туризъм и на съседните държави.

Очакванията са от 15 юни да започне подготовката, а от 1 юли да стартира активен летен сезон, отбеляза още Ангелкова. Тя все пак подчерта, че всичко зависи от разпространението на коронавируса в страната. „Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени“, каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.

1 2

Подобни статии

Top