Министър Ангелов: България ще се справи с третата вълна на COVID-19

Tретата вълна не прилича по нищо на втората – почти цели семейства и фамилии

са болни, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той каза още, че добрата новина в тази обстановка е, че медиците, които са ваксинирани не се разболяват. „Така успяхме да осигурим необходимия брой специалисти,, които да лекуват болните от коронавирус и да няма недостиг на лекари“.

Болниците продължават да се справят с тази ситуация, увери той. Всички лечебни заведения са подготвени.

4375 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17120 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 317116 души. От тях активните случаи са 62392.

В болница остават 9125 пациенти, 743 от тях – в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 242311. От тях 2709 са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите се увеличават със 106 – общо 12 413 са жертвите на болестта у нас.„Това число е единственото , което като лекар ми тежи изключително много. Каквито и мерки да кометираме, тези хора няма да се върнат.“

69% от леглата в момента са заети за лечение на ковид случаи, 70 %  от леглата в интензивния сектор са заети.

За периода от последните 14 дни страната ни се нарежда на 6-о място по заболяемост в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност сме на 4-о място в ЕС и на 1-во на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В страната най-сериозно засегнатите области са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„Ако позволим грубо неспазване на мерките имаме визможност да удвоим статистиката. Има една тенденция на постепенно задържане на цифрите и няма разко увеличаване на заболеваемостта.“

В брифинга участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Подобни статии

Top