Министър Демерджиев: Отпускаме 10 млн. лева за пострадалите общини Карлово, Калояново и Марица - DC news

Министър Демерджиев: Отпускаме 10 млн. лева за пострадалите общини Карлово, Калояново и Марица

Според министъра бюджетът за превенция на бедствията трябва да бъде увеличен

„Отпускаме малко над 10 милиона лева за преодоляване на бедствията в общините Карлово, Калояново и Марица“. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседание на междуведомствената комисия, предаде Агенция „Фокус“.

„С три постановления на Министерския съвет вече са разпределени средства за подпомагане. Разполагаме с остатък от около 34 милиона към момента от бюджета за преодоляване на бедствията. Отложихме заседанието на междуведомствената комисия, за да се разгледат исканията на последните пострадали общини. Това са общините Карлово, Калояново и Марица. Тези искания бяха входирани през вчерашния ден и бяха разгледани дейностите, които са най-належащи и които общините имат готовност да извършат до края на годината. В рамките на тези техни необходимости отпускаме малко над 10 милиона лева. Това са сумите, които те са заявили и са съгласни, че ще покрият нуждите им до края на годината. Останалите разходи, които те са направили като план-сметки и са дали на комисията ще бъдат разглеждани поетапно на следващи заседания в рамките на следващата година“, разясни Демерджиев.

„От сумата от 34 милиона лева, която остава в бюджета, разпределихме общо 31 милиона, като малко над 10 милиона са за трите общини – Карлово с най-голямо перо малко над 9 милиона, Калояново и Марица“, уточни той.

Според министъра бюджетът за превенция на бедствията трябва да бъде увеличен.

„Това, което коментирахме с колегите е, че трябва да се засили работата по превенция, съответно трябва да се опитаме да увеличим бюджета на комисията по отношение на превенцията. Общият бюджет към момента е около 80 милиона лева, но само щетите от последното бедствие по първоначални данни възлизат на толкова. Ние сме на мнение, че ако засилим превенцията и ако насочим акцента върху превенцията, бихме могли да спестим голяма част от разходите от възстановяване впоследствие и няма да се стига до такива трагедии, каквито видяхме“, подчерта той.

Подобни статии

Top