Министър Меджидиев: Подобрява се състоянието на едното от децата, приведени в "Пирогов" от сръбския автобус - DC news

Министър Меджидиев: Подобрява се състоянието на едното от децата, приведени в „Пирогов“ от сръбския автобус

Две деца от катастрофиралия сръбски автобус бяха транспортирани в най-голямата спешна болница от старозагорската университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“

„След привеждането в „Пирогов“, при 11-годишното дете, което по-рано днес не беше контактно, с фебрилитет, за което имахме притеснения, отчитаме подобрение на общото състояние, но детето все още не е стабилно. Другото дете, което приведохме тук, е с политравма, с фрактури на таза и бедрото, както и с контузионен бял дроб – в момента детето е в операционна зала.“  – Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след като на място, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, се запозна със състоянието на двете по-тежко пострадали при инцидента на АМ „Тракия“ деца.

Здравният министър д-р Меджидиев изказа благодарност за отличната координация между министерствата на здравеопазването, отбраната, на вътрешните и на външните работи, както и на спешните медицински екипи от центровете за спешна помощ в Стара Загора, Сливен и София. Към настоящия момент 7 от децата с по-леки травми, които в рамките на вчерашния ден бяха хоспитализирани в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, вече са поети от здравните власти на Република Сърбия след успешна координация, осъществена между здравните министри и отговорните институции в двете държави.

„За целта осигурихме 5 линейки на ЦСМП София с екипи, които в днешния ден не бяха на смяна, и доброволно се отзоваха“, подчерта д-р Меджидиев.

Пред медиите здравният министър апелира, използвайки повода, че 15-ти август е обявен за Ден на спасението – дата, на която отдаваме почит на лекарите, загинали при изпълнение на професионалния си дълг: „Призовавам обществото за повече уважение и признателност към българските лекари. Навременната реакция на колегите медици при конкретния инцидент е показателна за тяхната професионална компетентност, отзивчивост и човечност“, подчерта д-р Меджидиев.

Утре, 16 август, 8.00 часа, пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъде даден брифинг, относно състоянието на двете хоспитализирани деца.

Подобни статии

Top