Министър Петков в Пловдив: Два пъти повече хора с намалена работоспособност са ангажирани на пазара на труда

3 милиона лева ще получат днес 217 общини, които имат сключени договори за предоставяне

на услугата „личен асистент“ на хора с увреждания. Това съобщи в Пловдив министърът на  труда и социалната политика Бисер Петков.

Той уточни, че това е първото плащане по този механизъм след приетите законодателни промени, касаещи личната помощ на хората с увреждания. По думите му през първите девет месеца от действието на новия Закона за хората с увреждания над 11 700 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа, което е два пъти повече за същия период на 2018 година.

Социалният министър посочи, че и през следващата година около 650 хиляди хора с увреждания, ще продължат да получават месечна  финансова подкрепа, която ще бъде актуализирана спрямо по-високия размер на линията на бедност. За целта в бюджета на министерството са предвидени  допълнително 22 милиона лева.

Той припомни, че срокът за  подаване на заявление за отпускане на целева помощ за отопление е до края на  октомври. Очаква се около 250 хиляди социално слаби  да бъдат одобрени и през зимните месеци  да получават сумата от  93 лева.

В „Деня на белия бастун“ министър Петков посети единствения в страната Национален център за рехабилитация на слепи в Пловдив и се запозна с дейността му. Ползващите услугите му и работещите в него, изтъкнаха като основен проблем недостатъчното държавно финансиране и невъзможността да кандидатстват  по европейски програми.

Текст: Радио Пловдив

Подобни статии

Top