Министър Вълчев призна: И в МОН има проверка срещу шефката на РУО-Пловдив (ВИДЕО)

Проверките на Икономическа полиция продължават

„Имаме сигнал срещу началника на РУО – Пловдив, но той е насочен към инспектората на МОН“. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев по повод проверките на Икономическа полиция в училищата, започнали по сигнал за договорите за консултантски услуги в учебните заведения в града и областта.

Икономическа полиция проверява училищата в Пловдивско! Източвани ли са пари за обучения?

„Ние проверяваме всички сигнали, не правим компромиси, част от сигналите не се потвърждават. В момента нямам доклад за тази проверка, насочен е за проверка… Това мога да ви кажа. Каквото съдържа сигнала, това проверяваме. Сигналът е насочен към инспектората при нас“, посочи министърът.

Припомняме, че DCNEWS първи съобщи за проверката на Икономическа полиция. Според наш източник икономическите ченгета са изискали заверени копия на всички консултантски договори и счетоводни справки за извършените плащания по тях, както и цялата документация във връзка с това за периода след 2015 година. Те са поискали също справки за проведените квалификационни курсове за професионално развитие на педагогическите специалисти с данни за броя на обучените педагози, фирмите или организациите, провели обученията, както и къде точно са се провеждали курсовете. Настояли са да разберат и какви суми са изплатени на тези фирми, като са поискали съответните документи за това.

От полицията са потърсили информация и за обученията по проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти”, финансиран от Оперативна програма “Наука и Образование за интелигентен растеж”. Този проект започна в края на миналата, 2018 година и от Икономическа полиция са се поинтересували кои са записаните учители, както и коя фирма провежда обученията.

Пред DCNEWS шефката на РУО-Пловдив Иванка Киркова заяви, че не се притеснява от такива проверки.

Началникът на РУО Иванка Киркова: Има такива проверки. Смятам, че съвестно си върша работата!

Междувременно на журналистическо запитване по Закона за достъп до обществена информация,

от  РУО-Пловдив отговарят, че не разполагат с информация за броя на обученията, квалификациите, семинарите и консултантските услуги, които са проведени от и към училищата от област Пловдив. Оттам пишат също, че не е от компетентността на РУО дали има сигнали до МОН за нередности, свързани с началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова и за какво се отнасят те. Регионалното управление не било компетентно и по въпроса дали МОН извършва вътрешна проверка на дейността му, предвид разследването, което провежда Икономическа полиция. 

1 2

Подобни статии

Top