Министър Вълчев в Раковски: Заплатата на учителите скача на 1300 лв.

Стартовата заплата за млад педагог ще бъде 920 лв.

1300 лв. ще бъде средната брутна заплатата на учителите от януари следващата година. Това съобщи в Раковски министърът на образованието Красимир Вълчев днес. „Това означава, че чисто, след удръжките за данъци и осигуровки, учителите с опит ще вземат около 1100 лв., но това няма да бъде заплатата за всички педагози“, уточни Вълчев.

По думите му в момента средното брутно възнаграждение на един учител с опит е около 1080 лв. Тя ще нарасне с около 20% от догодина. Началната заплата за млад специалист пък ще се увеличи от 760 на 920 лв., припомни министърът.

Най-ниската заплата на учител става 920 лв.

Спорев Вълчев МОН работи по идеята да бъде сформиран корпус от специално подготвени учители, които да работят в най-трудните училища. Министърът беше категоричен, че тази година свободните работни места за педагози ще бъдат запълнени. Това обаче най-вероятно ще стане с пенсионери и неправоспособни учители, добави той.

През следващите 5-до 15  години проблемът щял да се задълбочава, защото младите хора не искат да влизат в сферата на образованието и не търсят предвидимост. По-лесно било да бъдат убедени 30-годишните да сменят професията си с учителската.

„Отварянето на учителската професия е неизбежно през следващите десетилетия. Все по-малко хора ще работят 40 години в една и съща професия. Много хора ще желаят да се включат след 35-40-годишна възраст в учителската професия„, посочи Вълчев.

Красимир Вълчев посети Основно училище „Христо Ботев“ в Раковски. Там той се срещна с училищни директори и кметове от региона.  Основната тема на срещата бе връщането на децата в училище.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top