Министърът на икономиката отговори на живо на въпроси на граждани и медии

Инициативата „Властта говори! Открито“ се провежда за първи път

Във Фейсбук страницата на Министерския съвет стартира рубриката „Властта говори! Открито“. В нея членове на правителството ще отговарят на въпроси на граждани и медии, зададени по време на излъчването или предварително на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Първи в рубриката „Властта говори! Открито“ на въпроси отговари министърът на икономиката Кирил Петков.

„За мен е важно да има пълна прозрачност, за да можем да говорим по всички неща, които правим. И понеже служебното правителство май идва към своя край, е хубаво да дадем пълна отчетност какво сме правили през тези девет седмици“, каза министърът.

Първият въпрос към него бе свързан с правителствения комплекс, който трябваше да бъде построен в „София Тех Парк”., която е голяма административна сграда и за това какво е било предназначението му и да ли ще бъде построена сградата.

Петков отговори, че не може да открие смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. „В момента, когато имаме толкова много приорите за нашите финанси и на толкова много места можем да сложим парите на държавата, така че да бъдат в полза на икономиката, а ние да изберем да сложим 190 млн. лв. в един небостъргач, е безумна идея“, обясни той.

Той допълни, че сградата по дизайн е трябвало да бъде 90 хил. кв. м и това го е виждал само в Дубай. „Затова този строеж е нецелесъобразен. От тези 190 млн. една фирма без търг или поръчка ин хаус е спечелила този проект. И ДКК е дала 100 % аванс на фирма „Монтажи“, а тя е предплатина на външна фирма – да се проектира, строи и да направи надзор“, каза Петков и допълни, че се подготвя сигнал към прокуратурата.

На въпрос са Българската банка на развитие и смяната на надзора, той отговори, че е горд как са се случили нещата. „Въпрос на прозрачност – не е въпросът само да сменим едни хора с други, а целта е никога повече ситуацията с банката да не се повтори„, каза той.

Относно програмите в помощ на фирмите и бизнеса в ситуация на пандемия, той обясни, че това което финансовото министерство направи, е мярката на 60/40 да продължи.

За санкциите по закона „Магнитски“ и как те са се отразили на имиджа на държавата Петков отговори:  „Оказа се, че се отрази положително. Въпреки, че беше удар, че не може да се справим с проблемите в корупцията и трябваше да го чуем от вън, защото сме изпуснали да това да бъде извън контрол“, обясни той.

Той беше категоричен, че подкрепя действията министър Янаки Стоилов, защото имало огромен проблем с прокуратурата. „Голяма част от инвеститорите казаха – това което се случи с „Магнитски“ е точката на преобръщане и са били на мнение, че те са знаели, че има огромна корупция, но това, че правителството е направило правилните стъпки в тази насока е най-положителното нещо за фирмите и инвеститорите“, каза Петков.

Много въпроси имаше в посока, че одобряват работата и действията му и за това, дали смята да продължи политическата си кариера. Министър Петков подчерта, че за него е било чест да работи за България.

„За тези 9 седмици разбрах, че промяната не е толкова трудна. Трябва ни отбор, трябват общи политики. Беше истинско удоволстие да видя, че България може да бъде променена. Много е важно да имаме свобода на действи и ако политическите сили ни дадат тази свобода, то ние бихме могли да работим. Не мога да работя със зависимости“, обясни той.

В края на рубриката министър Кирил Петков напомни, че всичко зависи от нас и ние трябва да изискваме от тези, които ни управляват да си постигат целите и да им задаваме ние приоритетите.

„Моля ви следете работата на всяко едно правителство и видите ли, че нещо не ви харесва – бъдете с пълна гласност. Стандартът на управляващите не трябва да пада, а да се качва, така че ролята на контрола е на всички нас. Трябва да изискваме, трябва да следим и в момента, в който някой стъпи на криво – да му се казва това“, призова министър Петков.

Към него бяха зададени много въпроси и на част от тях ще бъде отговорено на лично съобщение.

Вижте живото включване на министър Петков:

Подобни статии

Top