Министърът на културата открива „Пловдив чете“ на Античния

Връчват наградите „Орфеев венец“ и „Златна четка“

Министърът на културата Боил Банов пристига тази вечер за официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“ под тепетата. Церемонията за откриването традиционно ще бъде на Античния театър от 20.00 ч.

На тържеството ще бъдат поднесени приветствия и ще бъдат връчени тазгодишните награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“. След официалната част на сцената ще излязат музикантите от „Фондацията“ – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

На практика фестивалът вече започна, а пловдивските почитатели на книгите се тълпят около шатрите, разположени пред Централна поща. Алеята на книгата, която превзе пространството там, също ще бъде открита днес, но малко по-рано – около 18.00 ч. Заедно с нея ще бъде открита и изложбата „Радост, тъга и надежда – илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков.

Ще бъдат връчени и наградите на НБ „Иван Вазов“ „Читател на годината от 5 до 105“, а всичко това ще бъде гарнирано с музикалното участие на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев, Ива Ичевска и Валентин Илиев от „Арт Войс Център Пловдив“ с ръководител Румяна Иванова.

Във втория ден на фестивала няма да липсват и литературни премиери. Сред тях се откроява тази на Катерина Стойкова и най-новата й книга „Втора кожа“, представянето на монографията „Боян Магесника. Изследване на литературния мит“ на Светлана Стойчева в Балабановата къща, и поетичната книга на Цочо Бояджиев – „Обратното на слънчогледа“.

Любен Дилов – син пък ще представи художника аниматор Владимир Тодоров и книгата му „АрхипелагNY“.

 

(Б.р. На снимката министърът на културата Боил Банов увенчава с „Орфеевия венец“ миналогодишната носителка на наградата за високи постижения в съвременната поезия Екатерина Йосифова)

Подобни статии

Top