Министърът на образованието: Целим обучението да е присъствено

Близо 59 000 са първокласниците в България, които утре ще прекрачат за първи път училищния праг

Близо 59 000 са първокласниците, които утре ще прекрачат за първи път училищния праг. Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който присъства на откриване академичната учебна година на Тракийския университет в Стара Загора.

В момента за голяма част от учениците учебната година стартира присъствено. Има много малки изключения на деца, които поради здравословни причини или притеснения на родителите ще се обучават вкъщи.

Очакваме 200-300 деца, по първоначалната информация, родителите им да изберат да останат вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията. Това не значи, че те няма да учат. На тях ще бъдат възлагани задачи. Ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи и тези училища, които не предлагат обучение в електронна среда ще могат децата избрали тази форма да се включат в училищни центрове за дистанционно обучение като компенсаторна мярка”, заяви Красимир Вълчев.

Учениците, които се обучават дистанционно, ще могат да наблюдават уроците виртуално, там където училищата са създали условия за това. Те ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това. „Подписахме колективен трудов договор. Там заложихме включително и 15 лева часова ставка при допълнителна работа на учителите. Така че те ще бъдат овъзмездени. Училищата ще кажат – не ни стигат парите. Те в момента имат малко икономия от пролетта. Ние им следим бюджетите. Готови сме да реагираме. В момента са по-скоро на излишък”, обясни още министърът.

Министър Вълчев коментира и носенето на предпазни маски в училищата.

По думите му в училищата е въведен един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите страни: „Все пак децата ще носят маските по-малко от 10 процента от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите.

От тази година заради очакваните и сезонни грипни вируси няма да се обявява ваканция, а времето ще бъде използвано за обучение в електронна среда.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top