Министерска инициатива за вход свободен привлича туристи СНИМКИ

Батак и Велинград отчетоха чудесни резултати, готви се Чепеларе

Батак и Велинград привлякоха много нови посетители в музеите и архитектурните си паметници с инициативата „Денят за вас“ – проект на Министерството на туризма за „вход свободен“.

Близо три пъти повече от обичайно хора са разгледали Историческия музей на Батак в деня на отворените врати. Обектът представя богата колекция снимков и документален материал, оригинални експонати от древността, Средновековието, епохата на Възраждането, Априлското въстание, новата и най-нова българска история.

Врати отвориха и Балинова и Шарова къща, които са архитектурни и исторически културни ценности от епохата на Възраждането, образец на традиционната баташка архитектура. Експозицията в тях представя традиционната народна култура, бит, поминък, празници, обичаи и обреди на батачани от края на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Община Велинград също се включи със свободен вход на своя Историческия музей. Въпреки зимната обстановка гости от цялата страна са се запознали с историята на обекта и съхраняваните в него свидетелства за хилядолетното минало на Северозападните Родопи. Експозицията е съставена от 21 000 археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи и архиви на известни личности, снимки и документи.

Зимното издание на проекта стартира на 18 януари в Смолян, а следващата спирка на „Денят за вас“ ще е Чепеларе.

Подобни статии

Top