Министерството на отбраната извършва проверка по случая в Чешнегирово

До приключване на проверката от МО отказват коментар по темата

Министерство на отбраната извършва проверка по случая в пловдивското село Чешнегирово, където 7 американски командоси нахлуха в производствен цех и уплашиха персонала. Това съобщиха от военното ведомство днес.

„В Министерството на отбраната до момента не са постъпвали официални жалби и сигнали във връзка с оповестения чрез медиите случай в село Чешнегирово.

Министерството на отбраната е предприело нужните действия за изясняване на всички обстоятелства, като по случая е назначена проверка. До нейното приключване Министерството ще се въздържа от коментари по темата“, уточняват оттам.

Припомняме че на 11 май, по време на многонационално учение работници в производствен цех в Чешнегирово станаха неволни участници в многонационалното военно учение. Американски военни, въоръжени до зъби, нахлули в производствена фирма и с насочено към персонала оръжие, заставили хората да изпълнят заповеди. Случаят е записан от охранителните камери, а работниците и собственикът на цеха очакват извинение и обяснение, както и да се предприемат мерки от Министерството на отбраната.

Американски войници щурмуваха в цех в Чешнегирово

Фирмата, която по погрешка е била атакувана от войници е в непосредствена близост до военното летище в Чешнегирово. На видеозаписите се вижда как 7 въоръжени войници прескачат оградата, влизат в цеха и заставят трима работници да седната на земята и правят прочистване на помещенията. Имало е 7 души, които са били свидетели на всичко това.

Тъй като хората са били много уплашени хората те не са подали сигнал на 112, а са се обадили на управителя на цеха. На него обяснили, че войниците говорели на английски, а униформите им били на армията на САЩ, предава БНТ.

Собственикът на цеха вече е подал жалби и е категоричен, че очаква обяснения и извинения.

„Значи възприели сме, че сме внесли жалба във Военна прокуратура и в Гражданска прокуратура. Не знам така ли се казва. Окръжния съд, да – окръжната прокуратура. С които те се сезират и съответно ще вземат мерки“, заяви Марин Димитров, собственик на цеха.

От Посолството на САЩ научили сега за инцидента и заявяват, че ще сътрудничат изцяло с всяко разследване. До момента при тях не са постъпвали сигнали или жалби.

В началото на май в България се проведе международното НАТО-овско учение „Swift Response“. В него взеха участие подразделения от САЩ, Италия, а едно от летищата, които бяха използвани за тренировките беше в Чешнегирово.

Тази сутрин говорителят на служебния кабинет Антон Кутев коментира пред БНТ, че потърпевшите от фабриката са подали сигнал до Окръжна и до Военна прокуратура, жалба до Министерство на обраната не е подавана, но то се е сезирало и проверка върви.

„Възможно най-бързо ще бъде направена проверка какво се е случило там. Американските военни подлежат на проверка навсякъде по света, най-малкото от американската армия, в чиито качества надали някой се съмнява“, каза Кутев и увери, че министерството ще си свърши работата.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top