Миньорите празнуват професионалния си празник - DC news

Миньорите празнуват професионалния си празник

Миньорите ще отбележат професионалния си празник днес.

Традиционно той се провежда в деня на Успението на Св. Иван Рилски, считан за закрилник на българските миньори и на българския народ. Денят е определен за професионален празник с решение на Министерския съвет от 1996 г. и се празнува от над 20 000 българи. 18-и август е избран по предложение на пернишките въглекопачи за ден на миньора. 

По данни на Българската минно-геоложка камара, страната ни заема една от водещите позиции в европейския рудодобив и се нарежда на първо място по добив на мед и злато. Основната суровина, която се добива у нас, обаче са въглищата.

Тазгодишното национално честване на Деня на миньора ще се проведе под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По време на националното честване в София ще бъде представен доклад за състоянието и устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия у нас.

В рамките на събитието Министър Петкова ще връчи традиционните награди на Българската минно-геоложка камара на компании от бранша в категориите „Иновации“ и „Постигнати най-високи годишни резултати през 2015 г.“.

Снимка: infonews.bg

Подобни статии

Top