Мирела Демирева донесе сребро от ЕП в Берлин (СНИМКИ)

Българката скочи 2.00 метра, колкото и шампионката Мария Ласицкене, Ивет Лалова е на финал на 200 м, Габи Петрова е шеста на троен скок

Мирела Демирева спечели сребърния медал на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин след вълнуващо състезание на олимпийския стадион.

Демирева изравно личното си постижение от 2.00 метра и отстъпи само на двукратната световна шампионка Мария Ласицкене (Русия), която се състезава като независима атлетика. Двете скочиха по 2.00, но Мирела от трети опит, а Ласицкене от втори. Бронзова медалистка е представителката на домакините Мари-Лоурънс Югфлайш. Германката завърши с 1.96.

Мирела започна състезанието с успех на 1.87 и 1.91, но преодоля 1.94 от втория си скок и изостана в класирането. След това 28-годишната българка, която тренира и живее в Холандия, пропусна 1.96 и 1.98.

Само Ласицкене остана да скача на 2.00, а Мирела преодоля летвата в трети опит и от пета позиция влезе в битка за титлата. Двете с Ласицкене се разбраха да пропуснат 2.02 и да скачат на 2.04, което щеше да бъде нов рекорд на шампионатите, но не успяха да се справят с тази височина.

Това е втория сребърен медал на Демирева от европейски шампионат. Преди две години в Амстердам 2016 българката скочи 1.96 за сребърния медал, който подели с Айрине Палшите (Литва), като снощи литовката остана четвърта отново със същия резултат.

Демирева е втора и на Олимпийските игри в Рио 2016, когато стана спортист и атлет на България за годината.

Габриела Петрова се завърна в елита на Европа на троен скок. Габи зае шесто място във финала с 14.26 метра.

Ивет Лалова-Колио се класира за финала на 200 метра. Ивет бяга 22.65 в полуфиналите и зае втора позиция след шампионката на 100 м Дина Ашър-Смит (Великобритания).

Двукратната европейската шампионка Дафне Схипърс (Холандия) победи във втората серия с 22.69, а в третия полуфинал Джамиле Самуелс (Холандия) бе най-бърза с 22.58.

Инна Ефтимова се класира осма в трета полуфинална серия с 23.62 и общо 21-о място в състезанието.

Финалът е тази вечер от 21:45 часа.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Подобни статии

Top