Мистична Монголия идва в Пловдив чрез музика и лични истории

 Проектът ще представи различните лица на тази далечна страна

Проектът на фондация “Метаарт” – “Звукът на Далечния изток”, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще донесе мистична Монголия в центъра на град Пловдив на 25 и 26 октомври. В своите три части той ще представи различните лица на тази далечна страна.

В първата част желаещите ще могат да участват в отворена практическа лекция, която ще се ръководи от музикантите от група Violons Barbares.

Те ще представят различни техники, типични за world music сцената. Акцентът в лекцията ще е демонстрацията на характерното монголско гърлено пеене.

Практическата работилница ще се състои на 25.10 от 17:00 ч. на ъгъла на улиците “Йоаким Груев” и „Братя Пулиеви“.

На 26.10 от 16:30 на сцена „Ядрото“ (кв. Капана, заключено между улиците Загреб и Павел Куртевич) Петя Димитрова ще сподели впечатления и преживявания от пътуването си из Монголия. Тя ще представи своята книга “Да обичаш дивото – Монголия”, чрез серия от снимки и видеоматериали.

След кратка пауза, в 20:00 ще започне и концертът на Violons Barbares,  с който ще бъде сложен и финал на проекта. Заедно с музикантите ще се качат на сцена и участниците от лекцията, провела се през деня.

Кои са Violons Barbares?

Violons Barbares (в превод от френски – „варварски цигулки“) е група, базирана в Страсбург. Бандата е съградена от българин, монголец и французин. Свирейки на най-големите етно фестивали в света, те изпълняват своите изобретателни авторски песни и обработки от българския и монголския фолклор. Силно ценени в цяла Европа, те получават позитивните коментари на критиците.

Коя е Петя Димитрова?

Петя Димитрова – пътешественик, писател, етнолог. Съвсем скоро на пазара ще се появи книгата на Петя „Да обичаш дивото – Монголия”.

1 2

Top