Митничарите празнуват

Днес е Международният ден на митниците

Служителите в Българската митническа администрация (БМА) честват Международния ден на митниците.

Той се чества всяка година на 26 януари. Тогава митническите общности по света празнуват в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. България е член на Световната митническа организация от 1 август 1973 г.

Ежегодно на този ден Генералният секретар на Световната митническа организация обявява тема на годината, по която митническата общност активно работи и под чието мото митническите администрации от цял свят честват Международния ден на митниците. Лозунгът, избран за 2019 г., е „SMART граници за безпроблемна търговия, пътуване и транспорт“.

В момент, когато се очаква броят на пътниците и обемът на товарните превози да премине границите и да се увеличи експоненциално, а технологията да промени икономическия пейзаж, в който се намират митниците, развиващите се страни, членовете на СМО се насърчават да разгледат начина, по който най-добре могат да гарантират бързото и безпроблемно трансгранично движение на стоки, хора и транспортни средства.

Генералният секретар на Световната митническа организация посочва,че концепцията за границите SMART има за цел да насърчи членовете на СМО да се впуснат в сферата на технологиите, за да намерят решения за улесняване на потока от хора, стоки и превозни средства на границите, като същевременно следват ръководните принципи за границите на SMART, а именно: Сигурни, измерими, Автоматизирани, базирани на управление на риска и управлявани от технологии.

 

 

 

 

Top