Митнически шеф с 40 000 лева „възнаграждение“ на месец от подкупна схема

Застава пред съда заедно с четирима старши инспектори и управител на спедиторска фирма

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия началник на митнически пункт „Варна-Запад“, четирима старши митнически инспектори – бивши началници на смени, и управител на спедиторска фирма. Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи. Обвиняемите бяха задържани през януари 2017 година при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че в началото на 2016 година те се сговорили да набавят за себе си значителни облаги, възползвайки се от служебното си положение. При пристигането на товари, най-вече от  Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим. Това гарантирало на вносителите товарите да бъдат обработвани приоритетно, което водело до спестяване на разходи за престой на контейнерите в пункта и забава на доставката. За „услугата“ началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена, варираща от 50 до над 600 лева на контейнер, в зависимост от неговата големина и съдържание.

След договаряне с вносителите, съобразно определения „ценоразпис“, началниците на смени указвали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи. Представителите на спедиторски фирми (в повечето случаи на фирмата, чийто управител е сред обвиняемите) събирали предварително и предоставяли на началника на пункта определените „такси“ от 2000 до 40 000 лева месечно. Началниците на смени, обработващи „приоритетните“ документи, получавали „възнаграждения“ от 2000 до 4000 лева в началото на всеки месец. Началникът на митническия пункт „Варна-Запад“ пък получавал месечно около 30 000-40 000 лева само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма.

Предстои да бъде насрочена дата за разпоредително заседание по делото.

Подобни статии

Top