Митрофанова няма да бъде поканена на заседанието на парламента - DC news

Митрофанова няма да бъде поканена на заседанието на парламента

Освен посланикът на Русия, покана няма да получи и посланикът на Беларус у нас

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова няма да бъде поканена на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание. Това съобщи Надежда Йорданова от „Демократична България“ след спешна среща на парламентарните групи в НС. Покана няма да бъде отправена и към посланика на Беларус, обяви бившият правосъден министър.

„Изключително съм удовлетворена, че на днешната среща по инициатива на „Демократична България“, мнозинството от политическите партии, представени в 48-ия парламент подкрепиха нашето възражение и Митрофанова и посланикът на Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на 48-ото Народно събрание“, обяви Надежда Йорданова.

„Нека да изясним, че писани правила в тази посока, задължителен списък за поканване, няма. Преценка на страната домакин е кой да бъде поканен. Това, което изясниха от администрацията на Народното събрание, че съобразявайки се със становищата на политическите партии, те ще уведомят МВнР, което ще изпрати съответните писма и в списъка на поканените няма да бъдат включени двамата посланици, посланикът на Руската Федерация и посланикът на Беларус“, отговори Йорданова на въпрос за държавния протокол.

„Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава, свой съсед. България остро осъжда този акт“, каза Йорданова.

На въпрос как е взето решението да не бъдат поканени двамата посланици и дали е имало гласуване, Йорданова отговори:

„Към настоящия момент не може да има гласуване, тъй като към момента не сме положили клетва, но ние сме избрани народни представители. Получихме подкрепа от „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ, ДПС. „Възраждане“ и БСП възразиха срещу това решение. Позицията на „Български възход“, те по-скоро като чели така показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция“, разкри Надежда Йорданова.

„Евроатлантическото мнозинство надделя. Посланиците на Русия и на Беларус няма да бъдат канени на откриването на Народното събрание.“ Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след днешната среща на парламентарно представените формации по казуса, съобщи БГНЕС.

„Администрацията на парламента няма да изпрати покани към тези посланици“, уточни Атанасова и добави, че не очаква админситрацията на НС да не се съобрази със становищата на политическите сили.

„Ние, като държава, бяхме обявени за неприятелска страна от Руската Федерация, въпреки че руският посланик нито е обявен за персона нон грата, нито има други последствия. Не очаквам нито сериозно влошаване на отношенията между двете държави, а считам, че България трябва да защити националния си интерес. Националният интерес на България е да отстоява европейските ценности“, каза Атанасова.

„Ние сме част от Европейския съюз и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война, ние избираме страната на Украйна и казваме „не“ на агресията, „не“ на войната“, заяви Атанасова.

„Има протокол, който казва, че се канят посланиците на всички държави или не се канят“, заяви Георги Свиленски от БСП пред журналисти след срещата в НС. Свиленски взе отношение по заявката на ГЕРБ, които в сряда заявиха, че ако Митрофанова присъства, групата няма да влезе в зала.

„Притеснен съм за господин Вежди Рашидов, като най-възрастен“, каза Свиленски и допусна, че евентуално отсъствие на депутата от ГЕРБ, който като най-възрастен народен представител трябва да открие заседанието, ще е „следваща изненада“.

За „Продължаваме Промяната” мястото на руския посланик Елеонора Митрофанова не е на тържественото заседание при откриването на 48-ото Народното събрание. Това заяви Андрей Гюров на влизане в парламента.

„Нашето място е в залата, а не нейното”, отговори той на въпрос на NOVA дали от ПП ще влязат на заседанието, ако все пак руският посланик присъства на него.

От ДПС посочиха, че позицията им е ясна. „Няма място госпожа Митрофанова на заседанието“, каза и Хамид Хамид.

„В крайна сметка има протокол на Външно министерство, който се спазва. Има цяла дирекция, която е във Външно министерство за държавния протокол. Поканата не е персонално, тя е към целия дипломатически корпус. Поканен е целият дипломатически корпус“. Това каза на влизане в парламента Георги Самандов от „Български възход“.

Още в първата среща на новоизбраните депутати, някои от парламентарните групи дадоха заявки, че не намират присъствието на руския дипломат за уместно. Вчера Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да влязат в Народното събрание на първото заседание, ако там е руският посланик Елеонора Митрофанова. На срещата във вторник от „Възраждане“ бяха категорично против, а БСП напуснаха в знак на несъгласие.

От пресцентъра на парламента съобщиха, че към днешна дата няма изпратени покани до официалните гости за откриването на 48-ото Народно събрание. Според указа на президента Румен Радев първото заседание трябва да се проведе на 19 октомври.

Източник: DarikNews
Снимка: Руско Посолство

Подобни статии

Top