Митрополит Николай отслужи литургия за Никулден в храм „Св. Николай“ в „Западен“ (СНИМКИ)

В речта си владиката заяви, че обществото ни живее в духовно объркано време, където новата псевдокултура внушава да изхвърлим всякакъв авторитет

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия в църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в район „Западен“ навръх имения си ден. Десетки се стекоха в храма за празника и успяха да се докоснат до чудотворните мощи на Св. Николай, донесени специално за Никулден в църквата от пловдивския владика.

Поздрав за митрополита отправиха деца от неделното училище в Кърджали, които го причакаха в двора на църквата и му изсвириха родопска песен с каба гайди. Преди това малчуганите му подариха букет във вид на кораб с надпис 10.

„Ние просто отваряме историята и я затваряме, с героите не общуваме, а със светците – можем. Те ни казват: „аз съм жив и съм на онова място, което е непосредствено до Бога“, заяви в празничното си слово митрополитът пред пълната с миряни църква. Той добави, че обществото ни живее в духовно объркано време, където новата псевдокултура внушава да изхвърлим всякакъв авторитет.

Според него това води до подмяна на ценностната система, в която най-важни са станали консуматорство и развлечението.

На тържествената литургия за празника присъстваха също кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на силите за специални операции ген.-майор Явор Матеев и др.

След края на светата литургия владиката бе поздравен от миряните, а от Епархерийския съвет му подариха панагия.

Подобни статии

Top