Митрополит Николай с поклон пред танцьори, певци и музиканти на Античния: Вие сте пазителите на България! (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Митрополит Николай с поклон пред танцьори, певци и музиканти на Античния: Вие сте пазителите на България! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Петте ансамбъла, участници в спектакъла „Танците на българина“, взривиха античната сцена

„Божествена красота! Необикновен концерт! Велик празник! Празник на вярата! Защото българският фолклор в много голяма степен не само отразява радостите, скърбите и теготите на нашия многострадален народ, но отразява и живота му във вярата, в светото православие, в Светата Православна църква. Още повече – това беше празник на надеждата, на надеждата, че България ще пребъде благословена навеки“. С тези думи Пловдивският митрополит Николай се обърна към танцьорите, певците и музикантите от ансамблите „Тракия“, „Пирин“, „Странджа“, „Сивек“ и Националното училище за танцово изкуство в столицата.

Владиката присъства заедно със своя викарий Знеполския епископ Арсений, на концерта „Танците на българина“, посветен на 100-годишнината то рождението на проф. Кирил Дженев, по покана лично на директора на ансамбъл „Тракия“ Даниела Дженева.

„Този празник ни увери, че България не се е отделила от корена си. Коренът на това многоплодно дърво, което Бог е промислил да постави тук на тази земя преди повече от 1300 години и я е обогатил с благодатта на Светия Дух. Вчера празнувахме празника на Светия дух, а днес се радваме на отображението на Духа върху нашия народ. Тоя дух Божествен е светлина. И си спомням за думите на Светото Евангелие: „Светлината в мрака свети и мракът я не обзе“. В тия трудни, духовно объркани времена никой не може да угаси туй, що не гасне – пламъкът на вярата и родолюбието“, каза още пловдивският владика.

„Отбелязваме богоблагословена годишнина – 100 години от рождението на достойния българин, присноблаженият проф. Кирил Дженев. Спомням си думите на Светото Евангелие: „Никой не запаля светило и не го затуля под крина, а поставя нависоко, да свети на всички в къщи“. Ти, Господи, си запалил ярката светлина на този достоен българин върху светилника на българската духовност, на българския дух, на българската вяра, на българската национална култура. И тази светлина никой не може да угаси“, добави той по повод 100-годишнината от рождението на видния български хореограф и творец, основател на ансамбъл „Тракия“.

„Вие много искрено ме поканихте и на драго сърце дойдох, а грабнахте сърцето ми и го изпълнихте с благодарност към Бога, че ви имаме, с любов, с радост, с вдъхновение и надежда. Вие сте пазителите на България! Вие сте настоящите и бъдещите възрожденци на България! Дерзайте! Бог да ви дари със здраве, дълголетие, благословени от Бога творчески успехи, за слава на Бога и за доброто на скъпото ни отечество – България. Честит и благословен празник. На многая  и благая лета! Амин!“, завърши речта си митрополитът, благослови и се поклони пред ансамблите на сцената на Античния театър.

Грандиозен бе спектакълът „Танците на българина“.

Той бе събрал много от емблематичните хореографии на проф. Кирил Дженев, които големите български фолклорни ансамбли играят и до днес.

1 2

Подобни статии

Top