Митрополит Николай в Асеновград: Най-голямото украшенние на един храм са хората

За имения си ден митрополит Николай получи огромен цветен букет и икона на Свети Николай

„Българската православна църква е преживяла и войнстващ атеизъм и изолация и целенарочено разделение и репресии. Но църквата е жива, благодатна, пълна с истина. Доказателство за това е 200 годишната история на храм „Свети Никола“ в Асеновград. Този храм е видял много. Видял е робството, той е построен в тези тежки времена. Но той възкръсна днес за нов живот. Така е в живота на църквата – има обругаване, има клевети, има оплювания, има гонения. Има разпъване. Но Христос е обещал, че портите на да няма да и надделеят. И тя възкръсна, Божият храм възкръсна за обовен живот.“ – Това каза Пловдивският митрополит Николай в Асеновград в деня, в който църквата чества Томина неделя и летния Никулден.

Владиката оглави  Божествената Света Литургия, по повод честването на 200 години от второто постраяване на храм „Свети Николай“ в Асеновград.

Множество християни изпълниха храма и двора пред него, за да посрещнат празника с тържествената богослужба и да се поклонят на Свети Николай. Гости бяха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, кметът на Пловдив Здравко Димитров и кметът на Куклен Мария Белчева. На тържеството присъстваха народният представител Манол Генов и бившият градоначалник на Асеновград Емил Караиванов.

„Този храм е свидетел на тежки времена. Разказа ми отец Йордан в какво състояние е  заварил храма – полуразрушен. Но този храм възкръсна днес за нов живот, така както възкръсна Исус Христос. Най-голямото украшенние на един храм сте вие,  хората. Защото този храм го има  заради вас“, каза още в словото си пред миряните митрополит Николай.

Храм „Свети Николай Чудотворец” е един от най-старите в Асеновград. Построена върху стари основи от 18 век, останала в ръцете на гърци до 1906-та година, два пъти опожарявана от кърджалийски орди, църквата отстоява на преломите на времето, възстановена от родолюбиви българи, за да достигне до нас звънът на камбаните, който напомня за вярата в Бога. В църквата оттогава са служили осем свещеници, последният от които е ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев. Вече 35 години той е стопанин на храма.

Вече 10 години отец Йордан е духовен наставник на всички миряни от Асеновградска духовна околия. От 2011-та година той е назначен  за архиерейски наместник.

По време на службата миряните в  храма станаха свидетели на църковния ритуал „Пострижение в иподяконство“ на малките Георги и Йордан. Те по­лу­чиха спе­ци­ал­но пос­т­ри­же­ние и ръ­ко­по­ло­же­ние, на­ри­ча­но хи­ро­те­сия, ко­е­то им да­ва бла­гос­ло­ве­ние да по­ма­гат при бо­гос­лу­же­ни­я­та и в ол­та­ра.

За имения си ден пък митрополит Николай получи огромен цветен букет и икона на Свети Николай.

Подобни статии

Top