Митрополит Николай за протестите: Молим Бог да пази България! (ВИДЕО)

Владиката каза как ще се нарича новият храм на Джамбаз тепе

„Ние се молим за мир, защото служим на царя на мира – Господ Иисус Христос, който примири човека с Бога“. Така коментира Пловдивският митрополит Николай пред журналисти днес масовите протести за сваляне на правителството в страната.

„Ние се молим да няма междуособици, да се преодолее озлоблението, противопоставянето, да има единомислие на основата на правдата, на истината, на доброто, на благополучието на нашия народ, със съзнанието, че всяка власт е от Бога дадена. Молим Бог да пази България в мир и благоденствие“, подчерта владиката.

На въпрос на DCNEWS как ще се казва новият храм на Джамбаз тепе, дядо Николай съобщи, че името на храма ще бъде „Св. Архангели“. „Св. Архангели, защото в подножието на храма е имало допреди сто години храм, посветен на светите архангели, който е разрушен. И всъщност ние се опитваме да възстановим този храм на малко по-високо място, та ангелите отвисоко да закрилят и бдят над богоспасяемия ни град Пловдив и благочестивия ни народ“, обясни той.

„Храм трудно се строи, лесно се строят казина, ресторанти, хотели, бензиностанции, банки. Дяволът пречи на храмовото строителство, но с Божията помощ успяваме, със знанието, че хубавите неща мъчно се постигат“, подчерта пловдивският владика, запитан кога ще стане новата църква.

„Работим усилено, но не прибързано, с Божията помощ всичко ще се получи. Желанието ни е всичко да стане в духа на православното църковно изкуство – и архитектура, и украса, да носи многовековния дух на Светото православие“, добави Негово Високопреосвещенство и благослови миряните по повод празника на Св. великомъченица Марина.

Подобни статии

Top