Млад  пловдивчанин полага основите на по-добър свят

Млад човек с голямо сърце, благородна усмивка и несломима вяра в доброто. Така с едно изречение мога да опиша Димитър Навущанов – човекът, който със собствен труд и средства помага на нуждаещи се хора и животни, попаднали в беда или останали на улицата.

28-годишният пловдивчанин e завършил „PR маркетинг и реклама“ в родния си град. Споделя, че винаги е имал представа за един малко по-добър свят, основите на който полага през 2015-а година, когато регистрира благотворителна фондация „Навущанов“.

„В един момент просто исках да облека тази своя представа в законова форма.  Чувствам се пълноценен, когато помагам на беззащитни животни и хора в нужда“, казва Димитър.

От самото начало на съществуването си фондация „Навущанов“ работи активно, а с времето към каузата на се присъединяват все повече добри хора. С помощта на зам.-кмета по социална дейност в Пловдив Георги Титюков, миналата година променят живота на трима бездомници в района на Централна гара.

„Бяха навършили възраст за пенсиониране, но нямаха нито лични карти, нито постоянен адрес. Записахме ги на общински адрес, събрахме пари, за да им извадим лични карти, оттам бяха настанени в общинския приют и след като им бе отпусната социална пенсия, отидоха в старческия дом на Коматевско шосе“, разказва основателят на фондацията.

За кратко време тези хора си връщат вярата в живота и изцяло се променят към по-добро. Това носи на Димитър и останалите доброволци истинска радост, удовлетворение и ги мотивира да не спират да даряват надежда.

Димитър споделя, че е имал трудни моменти в живота си и често не е имало кой да му подаде ръка. Това е и още една причина да дарява част от времето и личните си средства, за да помага. Съмишленици в самото начало са близките му хора. Един от най-добрите приятели на Димитър е  вице световният шампион по карате киокушин Иван Команов. Двамата взимат под наем помещение близо до Пловдив с идеята  да го превърнат в първия частен кризисен център у нас.

Проектът за Кризисния център е реализиран на около 3 километра извън границите на Пловдив в село Брестник. В миналото мястото е било строено за бомбоубежище, то е приземен етаж, а над него се помещава читалището. Има отделен вход, отделни партиди за електромер и водомер и не дели нищо с останалите части на сградата.

Помещението е ремонтирано изцяло с личните средства на Димитър и доброволците за около два месеца. „Някои се включиха с труда си, други със строителни материали, завивки, кой с каквото може“, благодарен е Димитър. Напълно завършено е помещение с капацитет 7 легла, има условия за нормално пребиваване, тоалетна, баня, гардеробчета.

„Подобен модел съм виждал в Европа, там има доста такива места. В периода на зимните месеци в тези центрове живеят хора с тежка съдба. Други хора им помагат, предоставят им подслон, топлина, храна“, обяснява благородния пловдивчанин.

Проектът е първият подобен в страната и е необходимо да бъде облечен в законова форма. Димитър среща подкрепа от страна на Община Пловдив, но се оказва, че част от хората в Брестник са против. Когато се разчуло, че в селото ще се настанят бездомници, местни жители започнали да събират подписи срещу центъра. Стигнало се дотам, че Димитър и приятеля му Иван Команов са привикани в полицията, тъй като се оказало, че срещу тях вече има и жалби.

До този момент Димитър не е видял с очите си нито въпросната подписка, нито е бил запознат с текста на жалбите. Успял да говори с няколко възрастни жени, които се притеснявали, че в центъра ще бъдат настанени опасни хора, които ще нарушават реда.

„За мен е абсурдно някой да откаже подобен подарък. Наясно съм, че държавата няма ресурс да извършва перфектни социални услуги, затова смятам, че това ще бъде полезно за всички, най-вече за хората, които нямат дом“, смята Димитър.

По думите му хората, които са на улицата в никакъв случай не са избрали сами съдбата си и никой не е застрахован да остане без подслон.

„Най-малко очаквах, че ще имаме подобен проблем. В момента помещението е заключено, ремонтът е спрян и в най-лошата ситуация, ние ще загубим времето и средствата си. Но истинските губещи ще бъдат хората, които са на улицата. Това не са престъпници, ако имат условия, последното нещо, за което ще мислят е да извършат престъпление“, категоричен е Навущанов.

Младият пловдивчанин е изключително огорчен от отпора, но не се е отказал да доведе благородното си начинание до край.

Информация за това как можете да станете доброволец, да дарите или да се включите по друг начин в благотворителните инициативи, можете да откриете на фейсбук страницата на фондацията.

Ако желаете да помогнете финансово, може да го направите на следната дарителска сметка

Първа инвестиционна банка
IBAN BG16FINV91501216622920
FINVBGSF
Титуляр „ФОНДАЦИЯ НАВУЩАНОВ“

Или:

PayPal: fondacia_navushtanov@abv.bg

Един коментар

  1. Ели написа:

    Винаги се намира някой, който от несъстоятелни „лични съображения“ слага прът в колелата на каруцата…

Top