Млад шофьор опитал да подкупи полицаи, отива на съд

Опитал се да пробута 100 лв. на униформените, но те не се поддали на изкушението

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо шофьор, предложил  100 лв. подкуп на полицаи, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата под тепетата.

21-годишният Х.С. е обвинен в това, че на 4.08.2020 г., в гр. Пловдив, е направил опит да даде подкуп  – сумата от 100 лева, на длъжностни лица – двама полицейски служители от отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив, за да не му съставят акт за установяване на административно нарушение и да не му отнемат свидетелството за управление на моторно превозно средство.

На 4 август 2020 г., в гр. Пловдив, по бул. „Пещерско шосе“, двама служители на ОД на МВР – Пловдив извършвали проверка на водачи на леки автомобили за употреба на алкохол и за неплатени глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата. Около 13 ч. те спрели лек автомобила, марка „Ауди“, управляван от обвиняемия Х.С. Той живеел в Нидерландия, но периодично се прибирал в България. Полицаите му проверили документите. Те установили, че колата е със затъмнено предно обзорно стъкло, за което бил съставен фиш, както и липсвало техническо оборудване – аптечка, триъгълник и пожарогасител.

Младият мъж е пуснат под гаранция от 1000 лв.

Проверката показала още, че Х.С. бил наказан по административен ред за нарушение по Закона за движение по пътищата с глоба от 60 лв., която не бил заплатил в съответния срок. Поради тази причина служителите на МВР му съставили акт и обяснили, че ще му бъде отнета шофьорската книжка до заплащане на паричната санкция от 60 лева. Водачът им предложил да даде повече от парите за глобата на място, за да на му пишат акт и отнемат свидетелството за управление, защото щял да пътува спешно до Турция. Служителите на МВР му обяснили, че няма такава възможност и това е престъпление. „Никой няма да разбере“, казал той. Х.С. отказал да подпише акта за нарушение, след което извадил от джоба си две банкноти от по 50 лева и ги пъхнал в папката със съставения документ.  Служителите на МВР не взели парите и веднага уведомили дежурния разследващ полицай.

Х.С. е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция“  в размер от 1 000 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на България без разрешение на наблюдаващия прокурор.

Делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top