Млада художничка показва свои картини в „Аспект“

Експозицията се открива с вернисаж, предвид мерките за предпазване от коронавирус

Втора самостоятелна изложба на обещаващата млада художничка Ваня Годжелова се открива днес в пловдивската галерия „Аспект“.

„Ръководейки се от политиката на галерията за предоставяне на възможност за изява на млади художници, поканих за втора самостоятелна изложба обещаващата Ваня Годжелова. Преди две години тя представи мащабни маслени платна на цветя в хиперболично едър план, въздействащи по-скоро като настроение, отколкото като конкретика, а настоящата изложба включва най-новите нейни търсения и експерименти.

19-те картини са рисувани в последните месеци конкретно за пространството на галерия „Аспект“ и в процеса на работа имах възможност да виждам и обсъждам с Ваня всеки един етап на тяхното създаване. Като всеки млад творец, тя имаше своите колебания и съмнения, но водена от вродения си живописен усет, успя да създаде една силна и въздействаща колекция.

За мото на изложбата художничката избра „Отражение” и мотивира така своя избор: „Отраженията в природата са това, което този път ме провокира – да търся повтарящия се образ, пречупен през загадъчния и същевременно бистър свят на водата, която като че ли напомня за невъзможността човекът или обектът да избягат от себе си. Това, което ни заобикаля, отразява нашата същност…”. Картините са пейзажни композиции, изпълнени с маслени бои, като силната фактура преминава до чисто акварелно живописване. Отново правят впечатление контрастните и ярки цветове, силния експресивен изказ, категоричността на изобразяване. Ако разглеждаме изложбата като етап в творческото развитие на Ваня Годжелова, то тя за пореден път дава силна заявка да бъде причислена към най-добрите живописци на младото поколение в България“, казва галеристката Олга Петрова.

Изложбата „Отражение”  се открива днес с вернисаж от 16.00 до 20.00 часа, без официална част и коктейл, за да се избегне задържането на големи групи хора в затвореното пространство на галерията, съобщават още от галерията. Причината са препоръките за предпазване от коронавирус.

Експозицията ще бъде на разположение на пловдивската публика за две седмици – до 24 март. 

Снимка: Фейсбук/Art Gallery Aspect

Подобни статии

Top