Младежи четат стих на суфисткия поет Юнус Емре на 24 езика в Пловдив

Инициативата е по повод Международния ден на майчиния език

Международния ден на майчиния език ще отбележат по нетрадиционен начин и онлайн младежи от Пловдив и техните учители. Те ще прочетат на 24 езика стих  на суфисткия поет и мистик Юнус Емре.

Поводът за този начин на отбелязване е, че ЮНЕСКО обяви 2021-ва за година на Емре по повод 700 годишни от неговата смърт, а Българо-турският литературен клуб в Пловдив посвети на него Международния ден на майчиния език – 21 февруари.

Цитатът „Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя” на Юнус Емре ще бъде произнесен на 24 езика.

Традиционната вече инициатива за  Пловдив ще се проведе с подкрепата на Клуба на консулите в града под тепетата. Заради пандемията от COVID обаче събитието ще е онлайн и ще се излъчва на Фейсбук страницата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Заради епидемичната обстановка съитието ще се проведе онлайн, като ще бъде излъчено на на фейсбук страницата на Генералното консулство на Република Турция.

21 февруари е обявен за Международен ден на майчиния език през 1999 година от ЮНЕСКО и признат през 2002 година и от Организацията на обединените нации. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш. Датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната бенгалски език.

Днес в света се говори на повече от 6500 езика. Половината от тях са застрашени от изчезване и това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света. 96% от езиците се говорят от 4% от населението, а на всеки две седмици изчезва по език.

Подобни статии

Top