Младежи връщат красотата на градския парк в Асеновград (СНИМКИ)

Ученици от

Професионалната гимназия „Цар Иван Асен II” в Асеновград поемат грижата за възстановяване на малкия парк в центъра на Асеновград. Младежите инициират серия от акции, с които да върнат красотата на  зелената зона в града. Идеята е на Ученическия съвет към гимназията.

Младите хора сами решили да започнат ремонт на градинката, която от години пустее. Едва на метри от центъра на града, тя се посещава основно от собственици на кучета, които разхождат там домашните си любимци.

Добре позната за жителите на Асеновград  Дълбока градина посреща с разбити пейки, изкъртени асфалтови алеи и изсъхнали тревни площи.

„В момента паркът е в занемарено състояние, има нужда от малко поддръжка, да се оправят стълбите, растителността да се пооправи, да се сложат скамейки за отдих и ще стане прекрасно“, споделя Димитър Илиев, който е председател на Ученическия съвет.

„В момента не ми харесва вида, а в града това е едно от местата, където младите хора могат да се събират и да общуват помежду си”, подкрепя съученика си Иван Милчев.

Ремонтите започват

още тази седмица. Спешно ще бъдат възстановени двата подстъпа към градския парк. Ще бъдат подменени изпочупените  стълби и ще се сложи предпазен парапет.

Дървените дъски на над 20 места за сядане ще бъдат сменени с нови, а пейките ще се боядисат в цветовете на гимназията- бяло, синьо, оранжево и червено.

Освен това част от зеленото пространство ще бъде залесено с кипариси, ще се оформят и няколко цветни алеи. Амбицията на децата е до 24 май визията на парка да бъде друга.

„Ще се организираме след края на учебните занятия. Ще работим по предварителен план, за да знаем какво правим всеки ден”, уверено напътстват съучениците си Кирил Гоцев и Емил Бекерлиев.

„“Ще дадем пример, че ние сами трябва да полагаме грижи за града си и да пазим наследството си”, добавят младежите.

В парка липсват

атракциони и спортна площадка. Освен през деня мястото пустее и нощно време, заради липса на осветление. От лампите са останали само осем, които работят. Младите хора мечтаят и за открита сцена, на която да се изявяват и да показват талантите си.

Цялостното благоустрояване на зоната трябва да се случи до две-три години. До септември трябва да бъде изготвен и идейния проект, по който лошата инфраструктура на парка ще се промени”, обясни директорът на ПГ „Цар Иван Асен II” Йордан Диков.

Младежката инициатива е подкрепена, освен от училищното ръководство, още от Община Асеновград и спонсора на гимназията-Комбината за цветни метали.

Вече има подписан и  договор за сътрудничество, в  който училището се задължава да полага дългосрочна грижа за зелената зона, а Общината да подпомага действията им.

Подобни статии

Top