Младежкият център с нов образователен форум - DC news

Младежкият център с нов образователен форум

Темата на образователния форум е „Извън формата – самоинициативност, сътрудничество, споделеност“

На 2 октомври на открито в ОП „Младежки център Пловдив“ за шести пореден път ще се проведе Образователен форум „Извън формата“. Това издание ще премине под заглавието „Самоинициативност, сътрудничество, споделеност“ и отново каним представители на образователната, културната и социалната сфера.

Стереотипите и предразсъдъците винаги са били част от обществото и са влияели на неговото развитие. Затова в първата част на събитието участниците заедно с младежките работници от екипа на центъра, чрез методите на неформалното образование ще разгледат от различни гледни точки как точно въздействат тези заложени норми – на развитието на младите хора и на процесите, които преминават между тях.

Още една тема, която ще попадне под фокуса ни този път, е доброволчеството. Практиката ни от работа в различни инициативи и разбирането ни на темата, ще бъдат съчетани с безценния опит на участниците. Заедно ще потърсим отговор и на въпросите:

• „Възможно ли е да провокираме младежите към самоинициативност и работа в екип?“
• „Как извънкласните училищни проекти и доброволческата дейност могат да изградят толерантност и дори да проправят път към професионално развитие?

Как извънкласните училищни проекти и доброволческата дейност могат да изградят толерантност и дори да проправят път към професионално развитие – е следващата тема по време на форума. Заедно ще потърсим отговора на въпроса „Възможно ли е да провокираме младежите към самоинициативност и работа в екип?“.

Гост-лектор ще бъде Петър Кънчев от фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Той ще обогати събитието с опит от международни партньорства и множество реализирани проекти на територията на страната. С него ще се потопим в темата „Цялостен компетентностен подход – естествен път към изграждането на училищна общност и инициативност.“

Ще чуем и гласа на младите с включване по темата за ученическото самоуправление. Симеон Марков – председател на Ученически парламент към ЕГ „Иван Вазов“ и активен член на Младежки съвет Пловдив ще говори за работата в ученическа организация като борба с предразсъдъците и за доброволчеството като ключово за бъдещето на обществото.

И това събитие е мотивирано от програмата „Младите (въз)действат“, която превърна предишното издание на образователния форум в специално преживяване за участниците. Темите в нея провокира работещите в образователната сфера, да намерят различен подход и да изградят връзка с реалните потребности на децата и младежите.

Кой може да се включи?

Събитието е предназначено за представители на училища и детски градини (директори, преподаватели, педагогически съветници), уредници на читалища и професионалисти, работещи с деца и младежи, в образователната и културната сфера.

Вход свободен! Нужна е само предварителна регистрация ТУК.

Подобни статии

Top