Млади артисти с благотворителен спектакъл за нов климатик на театралната си зала в Пловдив (СНИМКИ) - DC news

Млади артисти с благотворителен спектакъл за нов климатик на театралната си зала в Пловдив (СНИМКИ)

Контрасти на пъпа на Пловдив: „Два свята – единият е излишен“ (по Смирненски и не само…)

В Пловдив има много контрасти. От лъскавия и поддържан център, до разрухата в част от Тютюневия град е само един от тях.

Покрай един от тези контрасти – бившият Младежки дом, много от нас минават всеки ден. Сега в част от сградата на ул. „Авксентий Велешки“ 20 се помещава Общинският съвет на Пловдив, а в другата половина – ансамбъл „Дилянка“, „Театърът на Чарли“ и други младежки групи. Те се посещават предимно от деца – нашите деца.

И докато частта от сградата, в която е Общинският съвет на Пловдив е лъскава, добре поддържана и охранявана от служители на „Общинска охрана“, то другата половина е изрисувана с графити, стълбите към нея са потрошени, а в по-закътаните ъгълчета се забелязват екскременти и следи от урина, т.е. в тъмната част на денонощието се използват за градска тоалетна. Навсякъде са разхвърляни фасове, а на места могат да се видят и остатъци от спринцовки.

Същата е картината и на терасата на втория етаж,

където са вратите на театралната зала, залата за балет и танци и т.н. Многократно родители и ръководители на арт съставите са се оплаквали и пред медиите, и в общината, но ситуацията остава такава, разказа пред репортер на DCNEWS актьорът Васил Караманлиев, който е ръководител на „Театъра на Чарли“. Той обясни, че на терасата, а и долу на сградата има осветление, което се включва с фотоклетка в точно определен час, но въпреки това в района често има младежи, които пушат, пият и ядат, а след себе си оставят кочина, както и други, които се друсат с дрога, а после за това свидетелстват спринцовките. На които пък попадат децата, посещаващи арт съставите.

Васил Караманлиев разказа, че в края на август пияни вандали са разбили външното тяло на климатика, с който се отоплява и охлажда театралната зала. Външното тяло се намира на терасата, а на следващата сутрин след вандалския акт, актьорът го е открил паднало на земята. Сега е вдигнато и закрепено, но е абсолютно негодно, а поправката му би струвала почти толкова, колкото един нов климатик.

Климатикът е бил в гаранция, но тя не покрива подобни вандалски прояви. Заради това с колежката си Ваня Паликопова решили да организират благотворителна кампания, за да съберат средства за нов климатик.

Първата проява е днес – 14 ноември.

От 19.00 ч. театралната трупа ще представи благотворително в театралната зала на Младежкия дом спектакъла „Ромео и Жулиета“ по Шекспир, за да постави началото на събирането на средства. Постановката е на Ваня Паликопова, костюмите – на Меглена Илиева, а пластиката – на Мишо Паунов.

Предстои да се организира и още една благотворителна кампания – с балони, в Цар-Симеоновата градина. Така, а и с помощта на добри хора, Васил Караманлиев смята, че средствата за закупуването и монтирането на нов климатик – общо около 3000 лв., ще бъдат събрани. Ще трябва да се поправи и втория климатик в залата, но неговият ремонт ще бъде доста по-евтин.

Основният проблем обаче остава. Според актьора, един от начините това да се пресече, е да има постоянна охрана, назначена от общината, тъй като охранителите на Общинския съвет не бдят и за другата част на бившия Младежки дом.

Сградата на ул. „Авксентий Велешки“ 20 е общинска, но от начина й на поддържане, това не личи. „Сега е почистено, но въпреки това пак се виждат остатъците от фасове, боклуци, урина и други „дарове“, показва Васил Караманлиев.

А само една стъклена врата във вътрешния  коридор, който свързва двете части на сградата, дели двата свята – този на чистичкия Общински съвет и другия – на помещенията, които ползват, за да се учат на изкуство и да го практикуват, нашите деца.

Два свята – кой от тях е излишен?

Подобни статии

Top