Млади художници от три държави зографисаха фасадата на СУ „Свети Седмочисленици“ (СНИМКИ)

Творци от Кения и Великобритания рисуваха заедно с пловдивчани

Ученици от специалността „Стенопис“ от Художествената гимназия в Пловдив участваха в международния проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID  DEAR . Гимназистите съвместно с художничките Сара Йейтс  от Англия и Фейт Атиено от Кения рисуваха в рамките на две седмици стенописна композиция с размер 8х8 метра на тема „Екология и защита на природата“ на фасадата на СУ „Свети Седмочисленици“ в район Тракия в Пловдив.

Официалното откриване се състоя снощи (29 октомври 2019 г.) в двора на училището, в присъствието на младите творци. Това са дипломантките Габриела Радулова и Виктория Прустова, Калина Колева и Нели Шикова от 11 клас и Ваня Пандърска от 9 клас под ръководството на преподавателя по „Стенопис“ Атанас Камешев от НХГ „Цанко Лавренов“, младата авторка Фейт Атиено от Кения и европейския творец Sarah Yates от Англия.

Талантите от гимназията рисуваха за първи път със специални спрейове върху стена и това има даде възможност да се запознаят с нови стенописни материали и техники. Паното акцентира вниманието на публиката към екологичните проблеми на съвремието и с естетичното си послание дава нов облик на сградата на СУ „Свети Седмочисленици“.

В двора на училището присъстваха директорът на СУ „Свети Седмочисленици“, директорът на  НХГ „Цанко Лавренов“, представителите на българските партньори по проекта – Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив – Зорница Станева и Вяра Топузова.

По време на откриването на стенописа, младежите от група Nafsi Africa от Найроби, Кения изиграха свое представление в двора на училището пред погледа на ученици, родители, гости и жители на район „Тракия“. В него по изключително атрактивен начин,  посредством артистичните си умения –  танци, акробатика, музика и, театър разказаха за своето ежедневие. По-рано през деня, групата Nafsi Africa проведе уъркшоп с участието на възпитаници на СУ „Свети Седмочисленици“.

1 2

Подобни статии

Top