Млади творци редят изложба с мотиви от Охрид

Младите пленеристи ще дарят част от творбите си

Седем млади творци ще представят свои платна и пластики, вдъхновени от тридневното си пътуване в Охрид на пленера „Творецът“. За някои от тях това ще бъде първата им официална изложба.

Тазгодишният подбор на младите творци, бе поверен на именити артистични педагози от Пловдив. Това са проф. Галя Лардева – преподавател в АМТИИ, Ели Станчева – преподавател по живопис в НХГ „Цанко Лавренов“ и Иван Чакъров – преподавател по живопис в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Младите пленеристи ще дарят част от творбите си на известен пловдивски ротари клуб, които те ще включат в своята колекцията.  Друга част от творбите ще получат спомосъществувателите от националното движение „Народните будители и аз“.

Пленерът „Творецът“ е продължение на 44-годишна традиция, започнала в Пловдив,

в Творческата база на художниците в Стария град. Идеята да се събират български художници, които да рисува на открито в Старинен Пловдив е на Цанко Лавренов. Ръководството и организацията на пленерните изяви на българските художници в началото е поверено на Христина Станчева, Христо Стойчев и от третата година досега се прави неизменно от Матей Матеев, когото приятелите дружелюбно наричат Матю. От 2 години пленер „Творецът“ е изцяло младежки. От 2017 година община Пловдив възстановява общинския пленер, така че сега Пловдив си има две художествени изяви.

 

Изложбата се открива тази вечер от 18 часа. Домакин на експозицията е  галерията в подлез „Археологически”

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top