Млади учени от МУ-Пловдив ще участват в среща с Нобелови лауреати - DC news

Млади учени от МУ-Пловдив ще участват в среща с Нобелови лауреати

Срещите с Нобеловите лауреати в Линдау се провеждат от 1951 г.

Трима от общо петимата млади учени, избрани да представляват България на 72-рата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия), са от Медицински университет – Пловдив. Това са главните асистенти в Катедра по микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ д-р Мария Ивановска, специалист по клинична имунология, и д-р Йордан Калчев, специалист по микробиология, и студентката от пети курс на специалност „Фармация“ Михаела Попова. Останалите двама участници в делегацията са д-р Мартин Иванов, асистент в МУ-Варна, и Трифон Попов, студент в четвърти курс от специалност „Медицина” в МУ- София.

Съветът за организиране на срещите със световнопризнатите учени е избрал София Тех Парк и Фондация за иновации и технологичен трансфер – ФИТТ да номинират млади учени за срещата с нобеловите лауреати в Линдау в периода 25 – 30 юни 2023 г. В международното събитие ще участват около 40 носители на най-престижното отличие за наука и над 600 талантливи млади учени от цял свят.

Петимата български медици бяха излъчени след проведен конкурс, в който се включиха 13 специалисти.

Получените кандидатури бяха разгледани и класирани от експертна комисия от представители на ФИТТ и водещи български учени в областта на медицината.

Срещите с Нобеловите лауреати в Линдау се провеждат от 1951 г. и са се превърнали в уникален международен научен форум. Те предоставят възможност за обмен на знания и опит между различни поколения, култури и в различни дисциплини. Досега в срещите са взели участие над 35 000 изследователи. Темата на срещите в Линдау се редува между трите научни дисциплини – физика, химия или физиология/медицина. На всеки пет години се провежда интердисциплинарна среща, а на всеки три години и среща по икономически науки.

Разнообразните формати на научната програма – лекции, дискусии и други, са създадени на принципа на диалога и за активиране на обмена на знания, идеи и опит между Нобелови лауреати и млади учени. Всеки участник може да се включи в срещите само веднъж, но остава постоянен член на мрежата на възпитаниците на Линдау и посланик на научния диалог. Председател на Съвета по организирането на Срещите в Линдау е графиня Бетина Бернадот, дъщеря на основателя на срещите граф Ленард Б

Подобни статии

Top